Svijet

MERS se širi, hitna sjednica SZO

135mers
S
vjetska zdravstvena organizacija sazvala je za danas hitan sastanak, jer je od petka 17 osoba umrlo od nove bolesti, "respiratornog sindroma Bliskog istoka".

MERS se širi, hitna sjednica SZO
Portal AnalitikaIzvor

"Od petka je umrlo najmanje 17 osoba. U Saudijskoj Arabiji broj umrlih se povećao na 142, a ukupno 483 osobe su zaražene tim virusom", navodi SZO i dodaje da za sada ne postoji ni terapija, ni prevencija.

Liban i SAD registrovale su juče prve slučajeve zaraze, dok je u Jordanu preminula peta žrtva, navodi SZO. 

Respiratorni sindrom Bliskog istoka, poznatiji kao MERS, je virus koji izaziva jaku upalu pluća i poremećaj rada bubrega. Bolest se širi kao i običan grip, a slična je atipičnoj upali pluća (SARS), dok, za razliku od nje, može da izazove tešku insuficijenciju bubrega. 

MERS može da bude smrtonosan u 40 odsto slučajeva. Stručnjaci smatraju da je to novija bolesti, pošto je otkrivena prije oko dvije godine. Virus se najprije pojavio kod nekih životinja, prvenstveno kod slijepih miševa i kamila, a potom se proširio na ljude. 

Premda je najviše ima u zemljama Blistog istoka, registrovani su i slučajevi zaraze i u Evropi, najviše onih koji su boravili u Saudijskoj Arabiji. Registrovani su slučajevi MERS-a u Kataru, Kuvajtu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Omanu, Tunisu, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji.

 

Portal Analitika