Društvo

Za Noć muzeja izložbe i promocije u Tivtu i Perastu

1305NOC_MUZEJA_2014
P
ovodom Noći muzeja, u četvrtak 15. maja u srednjevjekovnom kompleksu Buća u TIvtu biće otvorene tri izložbe posvećene baštini, a Noć muzeja biće organizovana i u Muzeju grada Perasta.

Za Noć muzeja izložbe i promocije u Tivtu i Perastu
Portal AnalitikaIzvor

U galerijskom prostoru biće organizovana izložba ,,Sakralna baština Tivta“ na kojoj će biti predstavljeno 38 sakralnih objekata, koji će biti prezentovani na dva galerijska nivoa. O izložbi će govoriti Milena Radojević, direktorica CZK-u Tivat.

U kuli će publika moći da vidi izložbu ,,Škrinje čuvari tradicije", a otvoriće je istoričar umjetnosti Draginja Radonjić. Konzervaciju škrinja potpisuje Dušica Gardašević, a biće prezentovano dvadeset pet škrinja, nošnje, tkanine, kao i predmeti vezani za pomorstvo.

Koautori ove dvije izložbe su istoričar umjetnosti Radmila Adžić i diplomirani konzervator-restaurator Dušica Gardašević.

U kapelici Sv.Mihovila se otvara stalna postavka ikona, autora Saše Brnovića, diplommiranog konzervatora-restauratora. O izložbi će govoriti Neven Staničić, koji je i medijator večeri.

Kada je riječ o Muzeju grada Perasta,  15.maja sa početkom u 20 sati biće otvarena izložba "Ćirilična dokumenta peraškog arhiva", autorke Mirjane Vukasović, dokumentariste u Muzeju grada Perasta. Izložbu će otvoriti Snežana Pejović prof. knjizevnosti, arhivistkinja i šefica Istorijskog arhiva u Kotoru.

Potom će biti predstavljena knjiga dr Gorana Ž. Komara "Ćirilična dokumenta peraškog arhiva". O knjizi će govoriti autor i Mirjana Vukasović.

Izložba je posvećena јеdnом dijelu peraške istorije, odnosima između Perasta i Turaka, којi nisu  bili samo ratno neprijateljski, već su imali i blisko prijateljske i ekonomske odnose, а koja je do sada rijetko ili nimalo eksploatisana.

Bogata kulturna baština malog pomorskog grada, sa dugom kulturnom tradicijom , po prvi put je prikazana kroz segment ćiriličnih pisama iz perioda vezanog za Kandijski i Morejski rat.

Perast je u smislu kulturnoistorijskog prikaza predstavljen kroz mnogo vidova. Izložbama, poštovanjem starih običaja i peraškog nasljeđa, а оvоm izložbom je prvi put kroz ćirilične spise koji se odnose na veze Otomanske i Mletačke vlasti, koje su se ukrštale na ovom veoma malom i zgusnutom prostoru, osvijetljena  јоš јеdnа nота bogate i inspirativne istorije grada.


Portal Analitika