Vaterpolo

POROBIĆ: Utakmica trebala biti prekinuta, svi akteri tuče da budu drastično kažnjeni

Porobic11
D
irektor Vaterpolo i plivačkog Saveza Crne Gore Petar Porobić u razgovoru za Portal Analitika istakao je da nije prvi put da se nemile scene mogu vidjeti na domaćim prvenstvenim utakmica i dodao da je potrebno izreći drastične kazne vinovnicima sinoćnjeg incidenta kako bi se stalo na put takvom ponašanju u bazenu.

POROBIĆ: Utakmica trebala biti prekinuta, svi akteri tuče da budu drastično kažnjeni
Portal AnalitikaIzvor

Nakon masovne tuče vateroplista Jadrana i Budve u prvom minutu posljednje četvrtine druge utakmice finala plej-ofa, bačena je sjenka na crnogorski vaterpolo. Uslijedio je dvadesetominutni prekid, nakon kojeg je Jadran izborio pobjedu i u finalnoj seriji poveo rezultatom 2:0.

Porobić je mišljenja da se takve nemile scene više ne bi smjele ponoviti.

- Mnogi akteri se na jedan način ponašaju kada se radi o međunarodnim vaterpolo utakmicama, a drugačije kada su u pitanju utakmice domaćeg prvenstva... više puta do sada smo bili u prilici da prisustvujemo takvim nemilim scenama - kazao je Porobić i dodao:

- Zašto je to tako, to je sigurno stvar za analizu. Posmatrao sam sinoćnju utakmicu iz gledališta i mislim da bi nadležni organi iz uprave VPS trebali da daju svoje mišljenje, ali ono što mogu da kažem jeste da je to prilika da se konačno stane na put takvom ponašanju i da svi akteri koji su uključeni u jedan tako nemili događaj, moraju da budu drastično kažnjeni. To je moje razmišljanje. U posljednjih nekoliko godina su se takve scene više puta dešavale, a kazne su bile blage. Zato ponavljam, ono što je vrlo indikativno, svi akteri tih dešavanja ne ponašaju se isto na međunarodnim i utakmicama domaćeg prvenstva, tako da bi trebali biti drastično kažnjeni kako se takve scene ne bi ponavljale ubuduće.

Porobić navodi da je uočljivo da pojedinci ne dozvoljavaju sebi takvu slobodu kada su u pitanju međunarodne utakmice.

- Ukoliko su pravila poznata i poštuješ ih u međunarodnim utakmicama, ustežeš se, a u prvenstvenstvenim se ponašaš suprotno od toga, logično je da slijede sankcije - kazao je Porobić.

On ističe da je kod nas problem što adekvatne kazne izostaju zbog robovanja ličnim odnosima.

- Mi smo svi ovdje zarobljeni nekakvim ličnim odnosima, vezama, komunikacijama, raznim taktiziranjima, koje treba prekinuti kako bi se sprovela adekvatna kazna. Ne mogu da shvatim da se takve pojave ponavljaju, jer nije prvi put. Zato treba da se ta utakmica objektivno sagleda i da budu izrečene adekvatne kazne. Po meni, na osnovu osjećaja to kažem jer nijesam ušao u dublju analizu, utakmica je trebala biti prekinuta - kategoričan je Porobić.

Direktor VPSCG za Portal Analitika navodi da je i iz ličnog iskustva naučio, nakon što je sam bio kažnjen kada je sa klupe vodio reprezentaciju Srbije i Crne Gore u utakmici protiv Italije, da kontroliše svoje reakcije.

On je mišljenja da bi drastične kazne doprinijele boljoj disciplini igrača, jer bi se sljedeći put kada bi došli u sličnu situaciju zamislili da li bi tako postupili i ugrozili svoju karijeru disciplinskim kaznama višemjesečnog neigranja za matične klubove.

Kada je u pitanju finansijska situacija u VPS-u Porobić kaže da su svi preduzeti napori dali rezultate.

- Mogu reći da smo napravili značajan pomak u konsolidaciji finansijske situacije u savezu - zaključio je Porobić.

A.P.

Portal Analitika