Svijet

Olmertu šest godina zatvora zbog korupcije

1305ehudolmertok
B
ivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je na šest godina, jer je primio mito u zamjenu za pomoć u izgradnji stambenog kompleksa.

Olmertu šest godina zatvora zbog korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Olmert (68) je proglašen krivim za primanje mita dok je bio gradonačelnik Jerusalima u zamjenu za pomoć u izgradnji stambenog kompeksa Holilend.

Sudija okružnog suda u Tel Avivu David Rozen jutros je izrekao kaznu.

"Javni službenik koji prima mito jednak je izdajniku," naveo je sudija, koji je Olmerta prije izricanja kazne pohvalio kao " impresivnog i vrlo inteligentog čovjeka koji zna da ubjedi druge".

Govorio je takođe da je poštovan i o njegovom velikom doprinosu državi ali je osudio ono što je počinio i njegov zločin označio "moralnom izopačenošću”.

Olmert je prije izricanja kazne izdao saopštenje u kome je naveo:" Danas je tužan dan i nepravedna i oštra kazna se očekuje da će biti izrečena nevinom čovjeku." Porekao je da je bilo šta loše uradio u vezi sa izgradnjom tog stambenog kompleksa, kao i druge optužbe za korupciju zbog čega je bio primoran da podnese ostavku na funkciju premijera 2008. godine.

Maksimalna kazna koja se izriče za takav slučaj primanja mita je sedam godina. Tužioci su tražili najmanje šet godina za Olmerta.

Presuda se odnosila na 10 osoba osuđenih u ovom slučaju izgradnje kontroverznog stambenog projekta, onih koji su podmićivali i onih koji su uzimali mito.

Vlasnik kompleksa Hilel Černi, koji je podmićivao, osuđen je na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu.

Tužioci su zapravo tražili da Olmert bude osuđen na pet do sedam godina zatvora jer je primio 144.000 dolara mita za svog brata koji je zapao u finansijske teškoće i dvije do četiri godine zatvora što je primio 17.000 dolara mita za svoje troškove.

Tužilac Jonatan Tadmor istakao je da je činjenica što je osuđeni služio na najvišoj poziciji ne znači da je imun i da može biti osuđen kao i svi drugi ljudi.

Olmertov portparol je najavio da će se on žaliti Vrhovnom sudu i tražiti da bude na slobodi do presude uz kauciju. Njegov advokat je tražio je da bude osuđen na društveno koristan rad.

Olmert je bio premijer od 2006 godine. On je za raniji slučaj iznevjeravanja poverenja dobio jednu godinu uslovne kazne. Prvi je predsjednik Vlade Izraela osuđen na zatvor. Smatra se zaslužnim jer je nastojao da doprinese mirovnom sporazumu sa Palestincima.

(rts.rs)

foto: AP

Portal Analitika