Politika

KOPRIVICA: Samo slobodno izražena volja građana mjera demokratije

cdtok2305
I
zvršni direktor Centra za  demokrtasku tranzciju Dragan Koprivica rekao je da je pravo građana da glasaju koga žele neprikosnoveno i da je samo slobodno izražena volja građana prava mjera demokratije.

KOPRIVICA: Samo slobodno izražena volja građana mjera demokratije
Portal AnalitikaIzvor

Koprivica je, na današnjoj konferenciji za novinare kojom je obilježen početak kampanje „Glasaj slobodno“,  kazao da će njegova NVO u toku izbornog dana saopštavati podatke o kršenju izborne procedure i odzivu birača kao i da će saopštavati rezultate izbora.

- Dogovor sa političkim pratijama bio je da pokrenemo kamapnju "Glasaj slobodno" u namjeri da što veći broj građana podsjetimo da treba da glasaju po sopstvenom nahođenju i da  niko nedozvoljnim sredstvima ne smije uticati na njihov izbor. To ćemo uradaiti sa kolegama iz Građanske alijanse. Naša kampanja ima za cilj da u uslovima poljuljanog povjeranja u izborni proces podsjeti građane i građanke da je njihovo pravo da glasaju koga žele neprikosnoveno i da je samo slobodno izražena volja građana prava mjera demokratije – rekao je Koprivica povodom kampanje "Glasaj slobodno" koju CDT orgnizuje u saradnji sa Građanskom alijansom.

Kada su u pitanju planovi CDT-a za izborni dan, Koprivica ističe da će  oni pratiti proceduru glasanja na biračkim mjestima na izborima u  Podgorici.

- U toku izbornog dana saopštavaćemo podatke o kršenju izborne procedure i odzivu birača u 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19 i finalni odziv u 20 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Nakon zatvranja biračkih mjesta prikupljaćemo i saopštavati rezultate izbora. Podatake ćemo prikupljati na osnovu reprezentativnog uzorka metodom paralenog preborojavanja glasova. Javnost prve rezultate može  očekivati nakon 21 sat – precizirao je Izvršni direktor CDT-a.

On je istakao  da u toku izbornog dana neće  organizovati pres konferencije već će sve infromacije objavljivati preko portala CDT-a i naloga na Fejsbuku i Tviteru.

cdtsredina1305

Darko Ivanović iz Građanske alijanse predstavio je spotove koji su snimljeni za kampanju.

Ivanović je kazao da je ovim spotovima narpavljen otklon od spotova političkih partija koje učestvuju u kampanji.

- Glasaj slobodno je namjerno izabran kao slogan jer niko ne treba da vas ubjeđuje da  glasate na bilo kakav način, već samo za onaj program i opciju za koji smatrate da je po vašem izboru – rekao je Ivanović. On je apelovao na sve TV i radio stanice da „besomučno vrte spotove jer nemaju političku konotaciju“.

CDT je sa parlamentarnim partijam potpisao 29 aprila sporazum o pravilima ponašanja po kome su se partije obavezale za poštovanje ključnih principa fer kampanje i prava birača da slobodno ispolje svoju volju.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se partije pridržavaju pomenutog sporazuma, Koprivica je rekao da je dogovor da se prije nego što CDT iznese svoje viđenje održi sastanak sa političkim partijama gdje će se analizirati svaki pojedinačni slučaj.

U petak 16. maja održaće prvi sastanak sa partijama na kome će se razgovarati o poštovanju sporazuma u proteklih 15 dana.

Koprivica je naglasio da bi oni voljeli da su građani slobodni ali da „u svakom društvu ti slobodni građani ne broje više on 10 – 15 odsto“.

- Cilj ove kampanje je da stvorimo što veći broj takvih građana i da podignemo nivo građanske hrabrosti – rekao je Koprivica i poručio da zloupotrebe na biračkom mjestu moraju da spriječe članovi biračkog odbora.

 

Portal Analitika