Svijet

Da li je Moldavija sljedeće žarište?

rogozin1205
P
otpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da postoji pravilo: ako neka zemlja želi da uđe u EU, neophodno je da uđe u NATO.

Da li je Moldavija sljedeće žarište?
Portal AnalitikaIzvor

Rogozin, koji je predstavnik predsjednika Rusije za Pridnjestrovlje, a ranije je bio predstavnik Rusije u Savjetu Rusija-NATO, rekao je za današnje izdanje dnevnika Komersant da se to pravilo neće promjeniti ni za Moldaviju.

- To je određeno pravilo, njega znaju svi u NATO: da se uđe u EU, neophodno je prethodno ući u NATO. To se pravilo za Moldavljane neće mjenjati. Sve zemlje su kroz to prošle. Zato je asocijacija sa EU - momenat kada se Moldavija hvata za kvaku vrata pod nazivom NATO - rekao je Rogozin.

Na pitanje šta će Rusija preduzeti, ukoliko u junu Moldavija potpiše sporazum o asocijaciji sa EU, Rogozin je odgovorio da će se odnosi promeniti, jer to znači da će Moldavija izgubiti neutralni status.

- Rusiji neće biti neophodno da razgovara s moldavskim političarima, o Moldaviji ćemo razgovarati s Briselom i Vašingtonom - rekao je Rogozin, dodavši da će on insistirati na preispitivanju odnosa sa Moldavijom, ako krene u asocijaciju sa EU.

Potpredsjednik ruske vlade je rekao da bi Rusiji bilo drago kada bi se Moldavija priključila Carinskoj uniji.

- Svi neophodni predlozi su upućeni, garancije su date. Ali je to ignorisano (…) Biće nam drago ukoliko Moldavija odluči da pristupi Carinskoj uniji i učinićemo sve da je podržimo. I mi ćemo to učiniti nesebičnije nego EU - rekao je Rogozin.

Prema njegovim riječima, prije nego što odluči o asocijaciji sa EU, Moldavija bi trebalo da sprovede izbore vodeći računa i o mišljenju žitelja Pridnjestrovlja.

- Kada bi moldavski političari bili patriote, prvo bi trebalo da održe izbore, koji bi bili svojevrsni referendum, budući da se neke partije u Moldaviji zalažu za pridruživanje sa EU, a druge su kategorički protiv. I na osnovu izražene volje ljudi treba donijeti odluke, ali uz uvažavanje Pridnjestrovlja - rekao je Rogozin.

Vicepremijer Rusije je istakao da za Rusiju nije glavni izazov fizička zaštita sunarodnika i državljana Rusije u regionu, već osiguranje njihovih građanskih, ekonomskih i političkih prava.

U Pridnjestrovlju 60 odsto stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, podseća RIA Novosti, dodajući da je ta oblast i pre raspada SSSR-a težila istupanju iz Moldavije zbog bojazni da će se ona prisajediniti Rumuniji.

 

B92

 

Portal Analitika