Politika

Jovović kod Čepurina: Neutralnost Crne Gore najbolje rješenje

12ognjen
P
redsjednik skupštine NVO „Pokret za neutralnost Crne Gore“ Ognjen Jovović povodom Dana pobjede 9. maja prisustvovao je svečanoj proslavi kod ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, saopšteno iz Pokreta za neutralnost.

Jovović kod Čepurina: Neutralnost Crne Gore najbolje rješenje
Portal AnalitikaIzvor

 

Kako se navodi, Jovović je bio učesnik dvodnevnog međunarodnog foruma „Balkanski dijalog“ u hotelu „Hajat“, koji organizuje Fond javne diplomatije A.M.Gorčakov i Beogradski centar za evroazijske studije uz podršku ambasade Rusije u Srbiji.

Forum je otvorio predsjednik ruske državne Dume Sergej Nariškin. U radu foruma učestvovali su parlamentarci, politikolozi i balkanolozi iz Srbije, Rusije, Bugarske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Na pomenutoj konferenciji, osim problema Ukrajine i problema energetike, raspravljalo se o pitanju spoljnopolitičke situacije u Crnoj Gori. Jednoglasno je potvrđeno da je vojna neutralnost, u svim kontekstima, najisplatljivije rješenje za Crnu Goru. S tim u vezi, Dmitrij Krikanov, politikolog iz Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, analizirajući ekonomsku, strategijsku i kulturnu poziciju Crne Gore istakao je da je neutralnost nešto najbolje za Crnu Goru. Svoje obraćanje je završio akcentujući stav da će Rusija biti garant vojne neutrlanosti i teritorijalne cjelovitosti Crne Gore, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Jovović je, vezano za problem ukrajinske krize, istakao da je Ukrajina samo kolatelarna šteta, budući da velike sile preko Ukrajine žele da ostvare svoje ciljeve. Naime, prije svih, SAD želi preko Ukrajine da onemogući geopolitički uticaj Rusije, dok Rusija u samoj Ukrajini brani svoje interese. Osvrćući se na unutrašnje uređenje Ukrajine, Jovović je istakao da je najveći problem zašto se Ukrajina uopšte dogodila jeste korumpirani režim kojeg je zbacio sa vlasti drugi korumpirani režim. Po njemu, Janukovič je trebao još mnogo ranije da zna da će nakon Sirije sljedeća stanica nemira biti sama Ukrajina.

Jovović je uzeo učešće i u raspravi oko pitanja energetike, gdje je istakao da je XIX vijek bio vijek uglja, XX vijek vijek nafte, a XXI vijek vijek gasa. S obzirom na tu činjenicu, niko u svijetu ne treba da smetne sa uma da su Rusija i Iran dvije najveće zemlje po proizvodnji gasa.

Kada se prešlo na temu geopolitičkog interesa Crne Gore Jovović, kao branitelj vojne neutralnosti Crne Gore, je istakao da je Crna Gora država paradoksa, budući da je promocija NATO-a državna politika, a da je građanstvo protiv samog NATO-a. On je imao interesantne opservacije na račun Njemačke, pri čemu je istakao da će se u bliskoj budućnosti dogoditi, makar na ekonomskom planu, jak savez Njemačke i Rusije. Stoga, po njemu, Crna Gora treba primarno da gleda svoj interes, jer unipolarni globalni poredak više ne postoji. Već u svijetu postoji par centara moći koji su pandan Vašingtonu. U takvoj globalnoj konstelaciji, Crnoj Gori je neutralnost najbolje rješenje, kaže se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

foto: www.in4s.net

Portal Analitika