Muzika

Koji grad će organizovati Eurosong 2015?

1205koncitagrad
N
akon pobjede Končite Vurst na Pjesmi Evrovizije više austrijskih gradova počelo je da se bori za održavanje ovog takmičenja iduće godine na njihovoj teritoriji, prenosi portal B92.net.

Koji grad će organizovati Eurosong 2015?
Portal AnalitikaIzvor

Neposredno posle proglašenje pobjede unutar austrijske državne televizije ORF počela je diskusija o tome gdje u Austriji treba da se održi Pjesma Evrovizije.

Šefovi ORF se nalaze pred velikim problemom, jer moraju, od potrebnih 25 miliona eura, koliko se procjenjuje da će koštati ovaj šou, sami pronaći oko 15 miliona eura.

U Beču bi se Pjesma Evrovizije mogla održati u gradskoj dvorani Štathale (Stadthalle), koja prima 16.000 ljudi, ali je ona izgrađena 1958, te više nije u skladu sa savremenim tehnološkim inovacijama.

Šef ovog zdanja Volfgang Fišer naglašava da u Austriji ne postoji niti jedna dvorana koja može da primi više ljudi.

On je ukazao da dvorana Štathale godišnje ima više od 250 velikih manifestacija, te da je spremna da bez problema organizuje i Pjesmu Evrovizije.

Alternativa mogla bi biti gradska dvorana u Gracu, ali se drugi gradovi već nude za organizaciju ove manifestacije koju gledaju stanovnici svih kontinenata svijeta.

Tako je gradonačelnik Klagenfurta Kristijan Sajder rekao da bi stadion u tom gradu bio predivna lokacija, koja je mnogo bolja od bečke gradske dvorane. Stadion prima oko 30.000 ljudi, i opremljen je najnovijom tehnologijom, ukazao je on.

Takođe i Salcburg želi da privuče Pjesmu Evrovizije, a tamnošnji nadležni ističu da je to grad muzike.

“Mocartov grad je idealno mjesto za održavanje Pjesme Evrovizije”, naglasio je šef marketinga grada Mario-Maks princ Šamburg-Lipe.

Sa druge strane ovogodišnja zvijezda Evrovizije, Končita Vurst želi da bude domaćin jubilarnog šezdesetog takmičenja iduće godine.

“Rado ću biti dio Evrovizije 2015, možda kao domaćin”, poručuje Končita direktorima ORF.

Austrijski mediji puni su hvale na račun Končite Vurst, koja je donijela drugu pobjedu Austriji u istoriji učešća na Evroviziji. Dva dana se prate i reakcije u svijetu na pobjedu i prenose pisanja medija.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika