Svijet

Kameron: Do kraja 2017. referendum o članstvu u EU

1205dejvid
D
ajem vam čvrstu garanciju da ćemo do kraja 2017. godine održati referendum o članstvu u Europskoj uniji, kazao je britanski premijer Dejvid Kameron u nedjeljnom izdanju The Daily Telegrapha.

Kameron: Do kraja 2017. referendum o članstvu u EU
Portal AnalitikaIzvor

Već odavno je Kameron najavio da će referendum na kojem će građani Velike Britanije odlučivati da li žele li da ostanu u EU održati u idućem premijerskom mandatu. Već sama činjenica da je Kameron odlučio da građanima Britanije ponudi mogućnost napuštanja EU kao izbornu platformu, dovoljno govori o tome koliko je euroskepticizam u Britaniji trenutno jak.

Ankete koje su se u Britaniji sprovodile na temu napuštanja EU pokazale su da je javnost duboko podijeljena. Najveće istraživanje, provedeno na uzorku od 20.000 ljudi, pokazalo je da bi 41 posto građana glasalo za napuštanje Unije, 41 posto bi glasalo za ostanak u Uniji, dok ih je 18 posto bilo neodlučno.

Referendum u naredne dvije i po godine

"Bez obzira kako završili idući izbori, do kraja 2017. održaćemo referendum na kojem će se odlučiti ostajemo li ili izlazimo. Naravno da se nadam da ću na izborima osvojiti većinu i vjerujem da će tako biti, ali nemojte sumnjati da neću biti premijer u vladi ukoliko neću moći da garantujem održavanje tog referenduma. Biće to linija preko koje neću preći u bilo kakvim pregovorima o koaliciji", izjavio je Kameron, prenosi Index hr.

Britanski premijer se lično zalaže za ostanak u Europskoj uniji. Prije sprovođenja referenduma, kaže Kameron, između EU i britanske vlade trebalo bi provesti pregovore o promjeni unutarnjeg stroja Unije. "Postoje promjene koje možemo uvesti da poboljšamo EU i svoj položaj u njoj", kaže Kameron.

Kameron želi odmaknuti Britaniju od Europe

Jedna od promjena koje bi mnogi Britanci rado uveli je ograničenje slobode kretanja. Smeta ih što se u njihovu zemlju u zadnjih godinu dana, otkad su im otvorili granice, uselilo oko 30.000 Rumunja i Bugara. Za ovu ksenofobnu odredbu Kameron se ipak ne zalaže.

"Mislim da je sloboda kretanja unutar EU važna stvar. No, smatram da bi se morali vratiti izvornom konceptu, koji je omogućavao slobodu građanima EU da odlaze raditi u drugu zemlju", kaže Kameron, te dodaje kako je najvažnije postići dogovor koji će Britaniju osloboditi obaveze da se još čvršće poveže s ostatkom Unije.

Promjene koje Kameron želi uvesti tiču se graničnih kontrola, subvencija za turizam, međusobne trgovine, te upliva EU u britansko pravosuđe i unutrašnje poslove.

"Bez obzira kakav bude ishod pregovora koje ću voditi, održaćemo referendum. Ali ja vjerujem da ćemo biti uspješni i imam za to dobre razloge. Za početak, i drugi u Europi žele promijeniti EU. Eurozona treba promjenu zato što joj je potrebna bankovna unija. Traži se čvršće fiskalno povezivanje. Stoga i mi imamo legitimitet kada zahtijevamo promjene koje su nama potrebne", kaže Kameron, prenosi Index hr.

Portal Analitika