Svijet

Slavjansk: Detonacije uoči referenduma

1105glasanjeukrajinaok
B
rojne i vrlo snažne detonacije čule su se sinoć u Slavjansku, uporištu proruske oružane pobune na istoku Ukrajine, nekoliko sati prije početka kontroverznog referenduma o nezavisnosti tog dijela zemlje.

Slavjansk: Detonacije uoči referenduma
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos pozivima ruskog predsjednika Vladimira Putina da se referendum o nezavisnosti odgodi, proruski separatisti na istoku Ukrajine ističu da je sve spremno da se on danas održi. Pedeset i šest birališta trebalo bi da budu otvorena u devet sati prema srednjoevropskom vremenu.

Rezultati će, kazali su organizatori, biti valjani bez obzira na odziv, a na glasanje nije pozvana nijedna međunarodna institucija kao posmatrač.

Listić sadrži samo jedno pitanje – Podržavate li samoopredjeljenje Narodne Donjecke Republike i pri tome se samoopredjeljenje može shvatiti kao nezavisnost.

Osim Donjecka, na referendum danas izlazi i susjedna pokrajina Lugansk. Organizatori referenduma su rekli da većinu biračkih mjesta kontrolišu proruski aktivisti i da je sve spremno za glasanje. U ta dva regiona živi oko sedam i po miliona ljudi, a štampani su listići za oko tri miliona glasača.

Glasaće se do 19 sati po srednjoevropskom vremenu, a zatim će početi prebrojavanje glasova na 53 lokacije u donjeckoj i luganskoj regiji. Predsjednik Izborne komisije Donjecke regije Roman Lijagin nada se da će rezultati glasanja biti objavljeni do sjutra u 15 sati.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić pozvao je proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti da otkažu referendume o nezavisnosti.

 

Portal Analitika