Svijet

Novi način švercovanja droge iz Albanije

marihuana
S
ada hašiš iz Lazarata, mjesta poznatog po velikim plantažama marihuane u koji albanska policija nema pristup, putuje ka Italiji u plastočnim burićima vezan za bokove trajekata, potvrdili su povjerljivi izvori iz policije u Fieru, gradu u centralnoj Albaniji, objavljeno je na albanskom portalu Balkanveb.

Novi način švercovanja droge iz Albanije
Portal AnalitikaIzvor

Hašiš u buradima kreće iz Lazarata, na jugu Albanije, u pravcu Valone Hašiš u buradima kreće iz Lazarata, na jugu Albanije, u pravcu Valone

Kako prenosi TVCG, poslije opsežne istrage i mnogo prikupljenih informaicja policajci iz Fiera su uspjeli da otkriju novi način koji su šverčeri droge smislili kako bi izbjegli pojačane policijske mjere opreza.

Prema informacijama dobijenim od povjerljivih izvora, navodi se da hašiš u buradima kreće iz Lazarata, na jugu Albanije, u pravcu Valone gdje ih kasnije vezuju sa spoljne strane trajekata ili brodova koji plove za Italiju.

Iako je izgledalo nevjerovatno da droga iz Lazarata kreće iz albanskih luka i stiže trajektima u Italiju, poslije učestalih policijskih zaplijena šverceri su za put od Lazarata do Valone koristili sporedne puteve, kako bi izbjegli policijske patrole.

Poslije dolaska na odredište u Valoni, droga je, kako piše Balkanveb, čamcima prebacivana u luku gdje je stavljana u burad sa hermetičkim poklopcima. Kasnije su ronioci kačili burad sa spoljne strane bez znanja, a nekada i u dogovoru sa posadom. Po dolasku u Italiju droga je je ponovo, pod okriljem noći, prebacivana na čamce i transportovana na odredišta.

Policijski izvori iz Fiera tvrde da je ovaj način šverca korišćen prvenstveno u luci Valona i vrlo rijetko u Draču.

Novi metod šverca je, kako se ističe, otkriven prćenem i zahvaljujući osobama koje su uspjele da se infiltriraju u ovu švercersku mrežu.

Prije nekoliko mjeseci je zaplijenjena velika količina droge smještena u izdubljen kamen težak nekoliko tona, čija je unutrašnjost bila napunjena drogom. Kamen je bio upućen u Italiju gdje je navodno trebalo da bude upotrijebljen u jednoj građevinskoj firmi čiji je vlasnik bio Albanac.

 

Portal Analitika