Politika

Krivokapić sa delegacijom Skupštine u Bukureštu

0905ranko
P
redsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić predvodi delegaciju Skupštine Crne Gore na Inauguralnoj sjednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koja će biti održana u Bukureštu.

Krivokapić sa delegacijom Skupštine u Bukureštu
Portal AnalitikaIzvor

Inauguralna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP će biti održana od 9. do 11. maja u Bukureštu, u okviru rumunskog predsjedavanja.

Pored Krivokapića koji predvodi crnogorsku delegaciju, na sjednici će učestvovati i poslanici Žana Filipović, Nebojša Medojević, Dritan Abazović i Genci Nimanbegu.

Na Inauguralnoj sjednici biće usvojen Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine SEECP, razmatran plan rada za 2014. i 2015. godinu, dok će na kraju zasijedanja šefovi delegacija nacionalnih parlamenata potpisati Deklaraciju o inauguraciji.

Takođe je planirano i održavanje konstitutivnih sjednica Opštih odbora, i to: Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju, kao i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku.

Zasijedanju će prisustvovati i predsjednik Rumunije Trajan Basesku, ministar vanjskih poslova Rumunije Titus Corlatean, kao i brojini predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora u Rumuniji.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) je regionalni okvir saradnje koji je iniciran juna 1996. godine, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusjedskih odnosa između zemalja Jugoistočne Evrope i transformisanja regiona u zonu mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje.

Pored Crne Gore, članice SEECP su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Portal Analitika