Svijet

Kineska vojska koristi majmune kao tajno oružje

majmuikonz
K
ineska vojska ima tajno oružje, majmune, koji su trenirani da ne dozvole pticama da se gnijezde blizu vazdušne vojne baze, piše na vebsajtu Narodne oslobodilačke vojske Kine, a prenosi američki Si-en-en (CNN).

Kineska vojska koristi majmune kao tajno oružje
Portal AnalitikaIzvor

Majmuni se koriste u jednoj bazi na sjeveru Kine, koja se nalazi tačno na glavnom migratornom putu ptica. Kada jata ptica lete oko baze to predstavlja prijetnju za vojne avione. Ptice bi mogle da budu usisane u avionske motore što bi ugrozilo život i pticama i pilotima.

"Ne brinite imamo tajno oružje", rekao je visoki oficirir Su Čang, prema vebsajtu vojske. Govorio je o posebno treniranim majmunima, makakijima, koji odgovaraju na zvuk zviždaljke.

Kada se oktriju gnijezda ptica u krošnjama drveća, vojska majmune se šalje da ih ukloni.

Vojska je pokušala raznim metodama da skloni gnijezda uključujući paljenje, korišćenje dugih štapova od bambusa da ih skida sa drveća i slanje vojnika da ih ručno uklone. Ni jedan nije bio efikasan, ptice su se stalno vraćale.

Međutim kada majmuni sklone gnijezda one se ne vraćaju pošto oni ostave miris na granama koji obeshrabruje ptice, prema navodima kineske vojske.

"Majmuni su vjerni čuvari koji brane sigurnost naših drugova", piše na vebsajtu kineske vojske.

Portal Analitika