Svijet

PUTIN: Rusija povukla vojsku sa granice s Ukrajinom

okputin123
R
uski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija povukla svoju vojsku od granice sa Ukrajinom i da se sada nalazi na poligonima na kojima izvode redovnu obuku.

PUTIN: Rusija povukla vojsku sa granice s Ukrajinom
Portal AnalitikaIzvor

- Sve vrijeme su govorili da ih brine naša vojska kod ukrajinske granice. Mi smo je povukli, danas se ne nalaze na ukrajinskoj granici, već na lokacijama na kojima izvode svoju redovnu obuku - na poligonima - rekao je Putin poslije razgovora sa švajcarskim predsjednikom Didijeom Burkhalterom u Moskvi.

Prema rečima ruskog predsjednika, to se može "lako provjeriti uz pomoć modernih obavještajnih sredstava, između ostalog, sve se vidi iz Kosmosa".

Bijela kuća je saopštila da "nema dokaza" da je Rusija povukla svoje vojnike sa granice sa Ukrajinom. Izjava portparola Bele kuće Džoša Ernesta uslijedila je malo pošto je Putin saopštio da je njegova država povukla vojnike sa granice.

Ernest je rekao da će Bijela kuća pozdraviti "značajno i transparentno" povlačenje, ukoliko do njega dođe. On je istakao da SAD vjeruje da referendum treba da bude otkazan, ne odložen.

Rusija je imala, kako navodi američka agencija, oko 40.000 vojnika, raspoređenih na granici sa Ukrajinom nekoliko sedmica.

I NATO je danas saopštio da ne može da potvrdi Putinove navode o povlačenju vojske sa rusko-ukrajinske granice.

- Nema pokazatelja da je došlo do promjene pozicija vojnih snaga, u blizini ukrajinske granice - izjavio je jedan zvaničnik NATO-a.

 

 

Portal Analitika