Region

Pisac Siniša Kovačević osniva Srpsku otadžbinsku stranku

oksinisak
D
ramski pisac Siniša Kovačević potvrdio je danas Tanjugu da osniva stranku koja će se zvati Srpska otadžbinska stranka, koja će biti kohezioni faktor i stavljena na raspolaganje "raspolućenom biračkom tijelu između evrofanatizna i evroskepse" i koja će, uvjeren je, imati nekoliko hiljada članova.

Pisac Siniša Kovačević osniva Srpsku otadžbinsku stranku
Portal AnalitikaIzvor

Iako je planirano da javnost o tome obavijesti na jesen, Kovačević kaže da nema razloga da se krije namjera o osnivanju stranke.

Očekuje da u stranci bude 150, 200, možda i 300.000 ljudi, a osniva je, kaže, sa istomišljenicima, među kojima ima i njegovih prijatelja, jer postoji zajednička potreba da to bude demokratska stranka, na fonu nečega što će se jednog trenutka možda pretvoriti u pokret po snazi svog zamaha, ideji i potrebi.

- Srbiji nedostaje nešto što je kohezioni faktor u domenu nečega što predstavlja prosvijećenu desnicu. Desnica, ako nije prosvijećena, onda je talog, ljevica je talog uvijek - i kada je prosvijećena i kada je neprosvijećena - kaže Kovačević i dodaje da će stranka sadržati sve osnovne elemente i sve tako važne i nedostajuće demokratske principe.

Prema njegovim riječima, u prosvećenoj desnici atribitrira i vrlo primjetno otadžbinsko ili rodoljubno stanje koje u sebi baštini sve komparativne prednosti tradicionalnih vrijednosti, ali je istovremeno spremna i da prihvati moderne vrijednosti savremene civilizacije.

- To je stranka kakva nedostaje Srbiji. To morate priznati. U tom raspolućenom biračkom tijelu između eurofanatizma i neke definisane euroskepse gotovo da ne postoji stranka koja bi bila malo disonantna u odnosu na ovaj horski krešendo koji kliče - Evropa nema alternativu, pretvarajući to polako u mantru i ne više u ideologiju, nego fanatični ili religijski predznak - kaže Kovačević.

 

 

Portal Analitika