Svijet

PUTIN: Odložiti referendum o nezavisnosti istočnog dijela Ukrajine

Vladimir_Putin
R
uski predsjednik Vladimir Putin apelovao je na odlaganje referenduma o nezavisnosti istočnog dijela Ukrajine, zakazanog za 11. maj.

PUTIN: Odložiti referendum o nezavisnosti istočnog dijela Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

Referendum o nezavisnosti oraganizuju proruski separatisti u istočnoj Ukrajini gdje većinsko stanovništvo govori ruski jezik. Putin je ovo izjavio na press koferenciji nakon razgovara sa šefom OEBS-a, gdje je najavljena "mapa puta" za smirivanje ukrajinske krize u narednim danima, prenosi RSE.

Prosuski separtisti, kako javlja Rojters, u istočnoj regiji Donjeck u Ukrajini, rekli su da će sjutra razmotriti Putinov poziv za odgađanje referenduma o nezavisnosti, imajući kako su rekli, u vidu "najveće poštovanje" koje gaje za ruskog vođu.

Kako prenosi B92, Moskva odlaganje referenduma traži za neki kasniji datum kada se stvore uslovi za njegovo spovođenje.

Rusija poziva vlasti u Kijevu da hitno prekinu operaciju "odmazde" na jugo-istoku zemlje, naveo je Putin, jer to "samo pogoršava situaciju".

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija zainteresovana da se kriza u Ukrajini razriješi što je brže moguće uz poštovanje interesa svih građana te zemlje ma gdje oni živjeli.

Putin je istakao da je direktni dijalog između zvaničnog Kijeva i proruskih aktivista sa jugoistoka Ukrajine ključan za okončanje krize i dodao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da se ta kriza razriješi.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika