Svijet

Španija: Zaplijenjeno 2,5 tona kokaina skrivenog u ananasu

0705ananas
Š
panska Civilna straža je saopštila u srijedu da je otkrila 2,5 tone kokaina sakrivenog u kontjneru napunjenom ananasom iz Kosta Rike. Ova velika zaplijena u Španiji je među "najvećim otkrivenim u lukama Evropske unije".

Španija: Zaplijenjeno 2,5 tona kokaina skrivenog u ananasu
Portal AnalitikaIzvor


"Operacija je dovela do zaplijene 2.515 kilograma opijata koji su stigli u luku Algesiras - na jugu Španije "u kontejneru punom ananasa iz Kosta Rike", navodi se u saopštenju.



Dvije i po tone "kokaina su bile podijeljene u 2.296 paketa koji su bili sakriveni među voćem".



Civilna straža je od kraja 2012, godine pratila nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su povezane s trgovinom droge", koje su osnovale preduzeće za uvoz voća iz "raznih zemalja Latinske Amerike s destinacijim u Španiji" precizirala je ona.



U toku istrage, Civilna straža je pregledala "brojne kontejnere, ali nijedan nije sadržavao drogu".



Krajem aprila, njeni agenti su obavješteni o dolasku "tri kontejnera napunjena ananasom"u luku Algesiras, od kojih bi jedan "mogao kriti veliku količinu kokaina".



"Ova zaplijjena je jedna od najvećih otkrivenih u lukama Evropske unije", saopštila je Civilna straža.Šest osoba je uhapšeno u južnom predgrađu Madrida, gdje je postavljeno skladište preduzeća za uvoz voća, koje se koristilo kao mjesto skladištenja i distribucije".



Geografska blizina Španije s Marokom, velikim proizvođačem hašiša, kao i njihovi bliski odnosi s bivšim kolonijama u Latinskoj Americi, području proizvodnje kokaina, napravili su ulazna vrata droge u Evropu.



U februaru 2013. godine, španska policija je otkrila na istoku zemlje više od četiri tone kokaina iz Kolumbije, sakrivene u lageru kože, što je jedna od najvećih količina ove droge otkrivene u Španiji.

 

commons.wikimedia.org

Portal Analitika