Politika

Pejanović-Đurišić: Ima mjesta za optimizam

milica0705
N
ATO još nije donio odluku da uputi poziv za članstvo Crnoj Gori, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović-Đurišić, navodeći da je do Samita u Velsu još četiri mjeseca i da ima mjesta za optimizam, prenosi RTCG.

Pejanović-Đurišić: Ima mjesta za optimizam
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekla da je u ovom trenutku kriza u Ukrajini prioretit NATO-a.

“To, međutim na umanjuje optimizam crnogorske strane pred samit u Velsu. Bitno je da će sve biti po planu, i po redu, izvjestaji iz Brisela u junu pa odluka o pozivima”, rekla je Pejanović-Đurišić.

Član Odbora, Predrag Bulatović rekao je da se u novijoj istoriji Crne Gore nije desilo da tri najviša zvaničnika Vlade za kratko vrijeme posjete najjaču zemlju svijeta, koja diktira svjetski poredak, aludirajući na posjete premijera, Mila Đukanovića i ministara odbrane i spoljnih poslova Vašingtonu.

“SAD utiče da li će biti proširenja NATO-a, može li se ekspresno postati član NATO-a, kao što su to postali Albanija i Hrvatska”, rekao je on.

Pejanović-Đurišić je rekla da u posjetama crnogorskih najviših zvaničnika ne vidi ništa sporno.

Ona je podsjetila je na pozitivne ocjene američkih sagovornika o dosadašnjim reformama Crne Gore u cilju ulaska u NATO, navodeći da je neizvjesno sada prognozirati o tome.

“U postojećim uslovima, u kojima se u Evropi dešava najveća kriza od prestanka hladnog rata, sasvim je razumljivo da članice NATO u svojoj agendi imaju neka druga pitanja. Pitanje proširenja će, naravno, biti tretirano onako kako je bilo planirano u startu. To znači izvještaj o napretku, pa onda odgovarajuće odluke u pripremi samita u Velsu”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Portal Analitika