Košarka

Džordan: Bio sam rasista!

DzordanMajkl
N
ajbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan otkrio je u posljednjoj autobiografiji da je kao dijete bio rasista.

Džordan: Bio sam rasista!
Portal AnalitikaIzvor

Džordan je odrastao u Sjevernoj Karolini, đe je u to vrijeme dominantan bio ozloglašeni rasistički pokret Ku Kluks Klan.

On je u novoj biografiji "Majkl Džordan: Život" otkrio da je bio protiv bijelaca u to vrijeme, pa je logično prvi podigao glas protiv Donalda Sterlinga, vlasnika LA Klipersa koji je skoro iznio rasističke stavove.

Čovjek koji je obilježio posljednjih 30 godina u NBA ligi je 1977. bio suspendovan iz škole jer je bacio sok na djevojčicu koja ga je nazvala "crnčugom".

"Bio sam pobuljenik u to vrijeme. Smatrao sam sebe rasistom. U suštini, bio sam protiv svih bijelaca", rekao je Džordan u novoj autobiografiji.

Zvijezda Čikago Bulsa je istakao da je rasne odnose počeo da shvata tek gledajući kritikovanu mini-seriju "Koreni", a pisac njegove autobiografije Ronald Lezenbi ističe da se Džordanova priča može okarakterisati kao "priča o crnoj moći", jer je rasizam uticao na ekonomsku situaciju njegove porodice i kasnije ga uokvirio kao čovjeka koji je slavljen zbog svojih sportskih mogućnosti.

"Dok sam istraživao, shvatio sam da mi ne gledamo Majkla Džordana u tom smislu. Bio je u centru pažnje jer je bio fenomenalan igrač, pa bez obzira šta je radio, ljudi nijesu mogli da budu razočarani. To je priča o siromaštvu, priča o crnoj moći. To ne dolazi iz politike ili protesta, dolazi iz Afro-američkog iskustva iz Sjeverne Karoline", kaže Lezenbi.

Džordan je bio jedan od prvih koji je kritikovao vlasnika Los Anđeles Klipersa Donalda Sterlinga zbog njegovih otvorenih rasističkih stavova.

"Nema mjesta u NBA, niti bilo đe drugo, takvoj vrsti rasizma i mržnje koju je gospodin Sterling izrazio. Ja sam užasnut zbog saznanja da takva vrsta neznanja i dalje postoji u našoj zemlji, i to na najvišem nivou našeg spota. U ligi đe su većina igrača Afro-amerikanci, mi ne možemo i ne smijemo da tolerišemo takvu diskriminaciju", rekao je Džordan. (B92)

Portal Analitika