Region

Bratušek osniva novu stranku?

0705bratusekok
B
ivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek nakon poraza od Zorana Jankovića na izborima za mjesto predsjednika stranke Pozitivna Slovenija ima namjeru da osnuje novu partiju.

Bratušek osniva novu stranku?
Portal AnalitikaIzvor

-Nakon svih dobrih stvari koje smo napravili bilo bi previše jednostavno dići ruke i otići iz politike- izjavila je Bratušekova u Parizu, gdje je boravila na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Nova stranka još nema imena i još se ne zna kad će biti osnovana, ali će to "zavisiti od datuma izbora", rekao je poslanik Jani Mederndorfer, i dodao da će novi članovi "biti spremni bez obzira na to da li će biti prije ljeta ili na jesen".

Nova stranka bivše premijerke biće sastavljena od dijela privrženih poslanika, koji će do njenog osnivanja djelovati kao nezavisni poslanici i očekuju, kako je rekao Mederndorfer, da "mogu postići bolji rezultat (na izborima) od Pozitivne Slovenije".

Njeni osnivači očekuju da će u nju ući široki krug potencijalnih istomišljenika, a posebno onih iz civilno-društvenih grupa, koje proizlaze iz ustaničkih pokreta.

Osnivanjem nove stranke nijesu zadovoljni ni svi bivši poslanici Pozitivne Slovenije, a poslanik Alojz Potočnik upozorava da žurba sa stvaranjem nove stranke može uzrokovati iste teškoće sa kojima su se u ovom mandatu susrele Pozitivna Slovenija i Državljanska (građanska) lista.

 

 

 

(RTS)

Portal Analitika