Zanimljivosti

Na aukciji lopta sa košarkaškog finala na OI u Berlinu 1936.

lopta
L
opta kojom je igrano prvo olimpijsko finale u košarci, u Berlinu 1936. godine, biće prodata, saopštila je porodica Stjuart u čijem se vlasništvu lopta nalazi.

Na aukciji lopta sa košarkaškog finala na OI u Berlinu 1936.
Portal AnalitikaIzvor

Loptu je, Meri supruga košarkaša Džimija Stjuarta, nakon utakmice odnijela, sakrivenu ispod ćebeta.

Sin legendarnog košarkaša, Džimi Stjuart Mlađi, kaže da je imao želju da loptu zadrži u vlasništvu porodice, ali da niko od njenih članova nije pokazao interesovanje za nju, pa je angažovao promotera Kita Zimermana da je proda.

Zimerman vjeruje da je ta lopta "izvanredan primjerak" koji će moći da proda za veliku sumu novca, poput medalje Džesija Ovensa iz 1936. godine, koja je prošle godine prodata za 1,4 miliona dolara.

Čuvena lopta nosi na jednoj strani oznaku proizvođača "Berg", a na drugoj, "Basket-Ball", što u prevodu znači košarkaška lopta.

Prvo olimpijsko finale igralo se na otvorenom, na terenima od šljake i pijeska, a pobjednik je bila reprezentacija SAD koja je sa 19:8 savladala Kanadu.

To finale obilježio je i jak pljusak, pa su košarkaši bili primorani da jure loptu po preplavljenom terenu.

U slučaju da ne uspije prodaja lopte, Stjuart Mlađi je dogovorio da je preda Kući slavnih u Vindzoru, u Kanadi, čiji je član bio i njegov otac od 1989. godine.

(b92)

Portal Analitika