Svijet

Pusi rajot traže dodatne sankcije protiv Putina

 

rajot
D
vije članice ruske pank grupe Pusi rajot zatražile su u američkom Kongresu da Amerika na listu ruskih zvaničnika protiv kojih su podignute sankcije doda još 16 imena funkcionera koji, kako su rekle, krše ljudska prava.

Pusi rajot traže dodatne sankcije protiv Putina
Portal AnalitikaIzvor

Pred kamerama i reporterima Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina izjavile su da ruski predsednik Vladimir Putin kršeći ljudska prava nanosi štetu njihovoj zemlji, prenosi AP.

"Putin ne vodi Rusiju ka stabilnosti, već u potpunu nestabilnost i haos", izjavila je Tolokonjikova.

Ove dvije članice pank grupe bile su uhapšene 2012. nakon što su u centralnoj moskovskoj crkvi izvele performans kojim su se podsmijevale Putinovoj vlasti. U zatvoru su provele skoro dvije godine, ali od kako su puštene na slobodu nastavile su da ukazuju na to da u Rusiji nema dovoljno slobode i da se vlast oštro obračunava sa svojim protivnicima.

One su izjavile da su u Rusiji zatvorenici zlostavljani, kao i da su neki pod obaveznom psihijatrijskim tretmanom. Tolokonjikova i Aljohina su izražile nadu da će pritisak javnosti zaustaviti takvo maltretiranje.

"Ćutanje je najopasnije za političke zatvorenike", rekla je Tolokonjikova.
Među imenima za koje su zatražile sankcije je i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, zvaničnici umiješani u sudski progon učesnika u velikim antivladinim protestima u Moskvi 2012. godine, kao i zvaničici iz zatvoru u kojima su boravile njih dvije.

Članice Pusi rajot su pola sata bile među senatorima u Kongresu, a ispraćene su uzvicima da su heroji.


Američka vlada, prema zakonu, može zamrznuti imovinu i zabraniti ulazak u SAD ruskim zvaničnicima za koje se smatra da krše ljudska prava. Trenutno je 18 ruskih zvanicnika na takvoj javnoj listi, ali postoji i tajna lista.

(blic.rs)

Portal Analitika