Svijet

Veće pozajmice Ukrajini

0605kijev
E
vropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) znatno će povećati pozajmice javnom sektoru u Ukrajini.

Veće pozajmice Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

U projektu koji će finansirati zajedno sa Evropskom investicionom bankom (EIB), EBRD će obezbijediti 200 miliona EUR zajma za finansiranje modernizacije ukrajinskih puteva, prenosi B92.

“Modernizacija ukrajinske saobraćajne infrastrukture je jedan od ključnih prioriteta EBRD u Ukrajini, čime će se pomoći poboljšanju i proširenju komercijalnih veza i unutar same Ukrajine, i sa susjedima”, navodi se u saopštenju.

Zajam od 200 miliona eura je druga tranša investicija EBRD u sektor puteva i njome će biti omogućena popravka puteva ka Kijevu, uključujući i puteve između Kijeva i Odese i Kijeva i Černigova, koji čine dio glavnog panevropskog Koridora 9.

Prva tranša od 250 miliona eura u okviru tog projekta, ugovorena 2010, pomogla je uspješnu modernizaciju završnih dionica autoputa između Kijeva i Žitomira, koji je dio panevropskih Koridora 3 i 5, i dio autoputa između Kijeva i Kovela, koji povezuje Ukrajinu sa zemljama EU.

EBRD je na sastanku 25. marta odlučila da poveća i proširi obim svojih investicija u Ukrajinu.

Ta banka očekuje da će biti u mogućnosti da investira oko milijardu EUR godišnje što je povećanje u odnosu na prošlu godinu i znatno više nego što je planirano na početku ove godine.

Povećano finansiranje biće praćeno dodatnom tehničkom pomoći i intenzivnim političkim dijalogom, da bi se podstakle neophodne ekonomske reforme.

EBRD je najveći finansijski investitor u Ukrajini. Do 1. aprila ta banka je uložila 8,9 milijardi eura kroz 326 projekata u toj zemlji koju već mjesecima potresaju sukobi demonstranata iz proruskog istočnog dijela zemlje i centralnih vlasti.

Portal Analitika