Politika

Ministri zemalja SE pozvali na smirivanje tenzija u Ukrajini

0605ministri
M
inistri 28 država članica Savjeta Evrope pozvali su na smirivanje tenzija i deeskalaciju sukoba u Ukrajini, kao i održavanje političkog dijaloga i poštovanje Ženevskog sporazuma i međunarodnog prava.

Ministri zemalja SE pozvali na smirivanje tenzija u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar za politička pitanja Vladimir Radulović učestvovao je danas na Ministarskoj sjednici Komiteta ministara SE u Beču, tokom koje je obilježeno 65 godina postojanja te panevropske organizacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), ključna tema sesije, kojoj je predsjedavao austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc, bio je izvještaj Generalnog sekretara Jaglanda “Vrijednosti Savjeta Evrope i stabilnost u Evropi: tekući izazovi”.

„Učesnici, među kojima je bilo 28 ministara vanjskih poslova država članica SE, pozdravili su sveobuhvatan Izvještaj generalnog sekretara o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava u Evropi“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali na poštovanje zajedničkih, fundamentalnih vrijednosti SE, jačanje konvencijskog sistema i drugih monitoring mehanizama, u cilju obezbjeđenja stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u Evropi.

Kako su rekli iz Ministarstva, dominantna tema konferencije bila je situacija u Ukrajini.

„U gotovo svim istupanjima izražena je zabrinutost i upućen poziv na smirivanje tenzija i deeskalaciju sukoba, održavanje političkog dijaloga i poštovanje Ženevskog sporazuma i međunarodnog prava“, dodaje se u saopštenju MVPEI.

Radulović je, uz podršku Izvještaju o stanju ljudskih prava u Evropi, pozdravio reformske napore i ulogu Generalnog sekretara Jaglanda u modernizaciji i revitalizaciji SE, kao i jačanje partnerstva Savjeta Evrope i EU, kroz politički dijalog, ekspertizu, pravnu i projektnu dimenziju i nastavak implementacije susjedske politike Savjeta Evrope.

On se osvrnuo na napredak koji je Crna Gora postigla u evropskim i evroatlantskim integracijama i, dodaje se, prenio očekivanja da će Samit NATO u Velsu donijeti novi i značajan iskorak ka članstvu Crne Gore u NATO.

„U osvrtu na krizu u Ukrajini, Radulović je pozvao na smirivanje tenzija i deeskalaciju sukoba u istočnoj Ukrajini, održavanje dijaloga i rješavanje krize isključivo političkim i diplomatskim sredstvima i založio se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao i svake druge države, ali i za poštovanje međunarodnog prava i međunarodno preuzetih obaveza“, dodaju iz MVPEI.

On je konstatovao da nas upravo ukrajinska kriza, njeni uzroci i reperkusije, opominje da se, kako je rekao, suočavamo ne sa krajem, već sa povratkom istorije.

Ministarska sjednica zavšena je preuzimanjem predsjedavanja od Azerbejžana.

Portal Analitika