Svijet

Borbe u Slavjansku ne jenjavaju, najmanje 25 žrtava

0505slavjansktenkok
B
orbe u i oko istočnog ukrajinskog grada Slavjanska ne jenjavaju, a prema najnovijim informacijama poginula su četiri ukrajinska vojnika i dvojica proruskih militanata, no ni civili nijesu pošteđeni, javlja njemačka agencija dpa. Ranije danas je jedan od zapovjednika proruskih separatista kazao da u svojim redovima ima oko 20 poginulih boraca, dok je 15-ak ranjeno.

Borbe u Slavjansku ne jenjavaju, najmanje 25 žrtava
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo odbrane u Kijevu je potvrdilo da su separatisti srušili ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, ali posada je uspjela  da se spasi. Ovo je od petka, kada je počela nova ofanziva vladinih snaga na to prorusko uporište, treći borbeni helikopter kojeg su uspjele srušiti pobunjeničke snage. RIA Novosti prenose da je u samom gradu od snajpera poginula jedna djevojka, a ranjeni civili i pobunjenici se uglavnom dopremaju u gradsku bolnicu "Lenjin".

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, koji se nalazi u vojnom logoru sjeverno od Slavjanska, kazao je da su u toj operaciji vladine snage zauzele televizijski toranj u predgrađu Andrejevka. Takođe je rekao da pobunjenici raspolažu teškim naoružanjem, uključujući i minobacače.

Vlada u Kijevu je ranije saopštila da je započela novu operaciju u pokušaju gušenja pobune u Slavjansku, za koju tvrde da ima aktivnu potporu Rusije. Ukrajinska vojska i snage ministarstva unutrašnjih poslova su u potpunosti okružili grad s oko 100.000 stanovnika. Rusija opovrgava bilo kakve veze sa pobunjenicima- Moskva tvrdi da Ukrajini u vođenju operacija pomažu zapadne obavještajne službe, te da u redovima vladinih snaga ratuju i američki plaćenici.

Portal Analitika