Region

Propao aranžman BiH sa MMF-om, premijer strahuje od novih socijalnih nemira

0505nerminniksicok
P
ostojeći stand-by aranžman Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je propao i zbog toga će se morati drastično "rezati" budžetski troškovi, ili tražiti alternativni izvori kreditiranja kako bi se izbjegao opšti haos u zemlji, upozorio je danas  predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Propao aranžman BiH sa MMF-om, premijer strahuje od novih socijalnih nemira
Portal AnalitikaIzvor

"Ne bude li rebalansa budžeta moraćemo sva budžetska izdvajanja, uključujući zarade, penzije i invalidnine, 'rezati' za 40 odsto", kazao je Nikšić novinarima, upozoravajući kako je stanje izuzetno ozbiljno jer je sada izvjesno da samo Federacija BiH ostaje bez planiranih oko 176 miliona eura. Riječ je o 159 miliona eura namijenjenih punjenju entitetskog proračuna po osnovu kredita od MMF-a, ali i "vezanim" dodatnim sredstvima u iznosu od 23 miliona eura iz izvora Svjetske banke (WB).

"Imamo dva izbora: napraviti rebalans budžeta ili se povući iz federalne vlade, što bi četiri do pet mjeseci prije izbora dovelo do haosa", kazao je Nikšić.

MMF je prošle sedmce objavio da za sada odgađa isplatu šeste rate kredita po osnovu stand-by aranžmana, jer parlament BiH nije usvojio očekivane izmjene zakona kojima bi se osiguralo izjednačavanje akciza na duvan i duvanske proizvode. Izmjene zakona nijesu usvojene zbog nesuglasica među entitetima oko toga kakve će učinke imati zahtijevane izmjene.

U pitanju je iznos od oko 47,5 miliona eura, koliko iznosi šesta rata kredita, od kojih je Federacija BiH trebala dobiti dvije trećine iznosa, a trećinu Republika Srpska.

Federalni premijer je kazao kako će vlada pokušati pronaći novi izvor "krpljenja" budžeta jer bi smanjenje izdvajanja za 40 odsto opasno zakomplikovalo inače tešku situaciju.

"Ne znam ni ja na koji način, no moraćemo to riješiti ukoliko ne želimo ponovo da imamo socijalne nemire izazvane činjenicom da je aranžman sa MMF-om propao", kazao je Nikšić.

Pojasnio je kako za sada samo majske plate i isplate ostalih naknada nijesu dovedene u pitanje, ali dalje se ne zna šta će biti.

Glavni korisnici kredita BiH i MMF-a su vlade entiteta koje na taj način, uz uslov sprovođenja reformi, dobijaju dodatna sredstva za pokrivanje budžetskih izdvajanja.

Vlada Republike Srpske ranije je najavila kako će pokušati dobiti alternativni kredit od jedne ruske komercijalne banke. Lokalni mediji su javili da je vlada u Banja Luci već dogovorila kredit u iznosu od 70 miliona eura, ali potencijalni kreditor navodno traži da se njegovo vraćanje garantuje upisom hipoteke na dio imovine Elektroprivrede RS.

Sadašnji stand-ba aranžman BiH i MMF-a sklopljen je 2012. godine i ističe ove jeseni, a ugovoren je kredit od oko 415 miliona eura.

Iz kancelarije MMF-a u Sarajevu prošle sedmice je najavljeno kako će zvaničnici te organizacije iz Vašingtona doći u BiH u drugoj polovini maja kako bi dodatno analiziralo sprovođenje obaveza po stand-by aranžmanu, o čemu će onda zavisiti donošenje odluke o tome hoće li on biti nastavljen i pod kojim uslovima.

(index.hr)

Portal Analitika