Novi proizvodi

Mercedes želi da modernizuje G klasu

0505mercedes1
M
ercedes je najavio da će izmjene u okviru sljedeće restilizacije G klase biti veće nego ikad ranije. Zbog toga će model koja se očekuje u prodaji 2017. praktično predstavljati potpuno novi automobil u odnosu na aktuelnu verziju, prenosi portal B92.net.

Mercedes želi da modernizuje G klasu
Portal AnalitikaIzvor

Iako Mercedes G klase neće promijeniti svoju oznaku i namjenu, budući model pretrpjeće stilske promjene na spoljašnjosti, ali i u enterijeru.

U njemačkoj kompaniji su i dalje oprezni kada je riječ o zahvatima na dizajnu automobila. Očekuje sa da će čuveni terenac zadržati prepoznatljivu kockastu formu, uz neke nove detalje koji će doprinijeti da automobil dobije savremeniji izgled.

0505mercedes2U tu svrhu, dizajneri bi mogli da iskoriste određena stilska rješenja sa futurističkog koncepta Ener-G-Force iz 2012.

"Moramo biti izuzetno oprezni kada je riječ o 35-godišnjem naslijeđu G klase, s obzirom da nudimo kupcima jedinstveno terensko vozilo koje predstavlja Mercedesovu ikonu", objašnjava šef SUV odjeljenja njemačkog proizvođača, Andreas Zigan.

On dodaje da je, uprkos dizajnu koji ostao gotovo nepromijenjen tokom svih ovih decenija, Mercedes G klase najbolje prodajne rezultate ostvario upravo u prethodnoj, 2013. godini.

U Mercedesu planiraju da buduću G klasu olakšaju za više od 200 kg, tako što će u konstrukciji više koristiti aluminijum. Pored toga, automobil će biti širi za oko 10-ak cm.

Osim promjena na spoljašnjosti vozila, G klasa će biti znatno drugačija i u enterijeru. Prostor u kabini biće veći i bolje iskorišćen, a poboljšaće se kvalitet materijala i komfor putnika, zahvaljujući elementima preuzetim i najnovijeg Mercedesa C klase.

G klasa biće tehnološki usavršena zahvaljujući upotrebi najnovijih Mercedesovih sistema bezbjednosti i asistencije u vožnji. Unaprijeđenja će obuhvatiti i sisteme oslanjanja i upravljanja, uključujući i elektromehanički upravljački sistem najnovije generacije.

Mercedes G klase za 2017. biće opremljen novim šestocilindričnim 3.0 litarskim benzinskim i dizel motorima, koji su u pripremi. Ove pogonske jedinice najpre će se ugrađivati u sljedeću generaciju E klase, koja stiže 2016. godine.

Benzinski motor u osnovnom modelu G klase proizvodiće preko 360 ks, a dizelaš će razvijati više od 300 konja. Oba motora standardno će biti uparena sa Mercedesovim devetobrzinskim automatskim mjenjačem.

Kao i do sada, neće izostati ni prestižni AMG model koji je veoma bitan jer on čini polovinu od svih prodatih primjeraka Mercedesa G klase.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika