Svijet

Ukida se mjesto komesara za proširenje?

0505komesar
U
budućem sazivu Evropske komisije postoji mogućnost da se ukine funkcija komesera za proširenje, što bi bila loša poruka za zemlje koje pregovaraju za članstvo s Evropskom unijom, piše beogradski Danas.

Ukida se mjesto komesara za proširenje?
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici tog lista iz Brisela i Berlina saglasni su da postoji mogućnost ukidanja funkcije komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, kao i da bi to predstavljalo izuzetno lošu poruku za države kandidate za članstvo, ali izražavaju nadu da će većina u EU ipak odbaciti takvu inicijativu.

Novi sastav EK biće formiran posle izbora za Evropski parlament, koji će se održati od 22. do 25. maja u svim zemljama članicama EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Tanja Miščević je, nedavno izjavila da "postoji ideja da u budućem sazivu EK čak i nema osobe zadužene za proširenje.“

Sena Marić, istraživačica u Centru za evropske politike, objašnjava za Danas da više od godinu dana Briselom kruže glasine o mogućem integrisanju politike proširenja i susjedstva u zaseban odjeljak Evropske službe za spoljne poslove.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika