Svijet

Zatražila socijalnu pomoć u 116. godini

0405filomenataipeok
F
ilomena Taipe Mendoza
sigurno je najstarija Peruanka, a uskoro bi mogla biti proglašena najstarijom ženom na svijetu.

Zatražila socijalnu pomoć u 116. godini
Portal AnalitikaIzvor

Filomena živi u srcu Anda i nedavno je prvi put u 116. godini zatražila finansijsku pomoć od države, objavili su lokalni mediji.

Rođena je 20. decembra 1897. i prvi se put sada obratila vlastima kako bi ostvarila pravo na socijalnu pomoć za starije siromašne građane. Peruansko ministarstvo razvoja kaže kako njene lične isprave pokazuju da je rođena prije 116 godina. Ona će ostvarivati pravo na pomoć u iznosu od 89 dolara mjesečno i pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Ako se njena dob potvrdi Mendoza će biti tri mjeseca starija od Japanca Misaoa Okave kojega Ginisova kniga rekorda vodi kao najstarijeg stanovnika Zemlje.

"Moja je tajna dugovječnosti prirodna ishrana: oduvijek jedem krompir, kozetinu, ovčje mlijeko i sir, pasulj...", kaže predstavnicima ministarstva Taipe Mendoza koja nikad nije napuštala svoje siromašno selo u Huankaveliki.

"Sve što kuvam je iz moga vrta i nikad nijesam popila gazirano piće iz limenke."

"Imala sam vrlo težak život, postala sam udovica vrlo rano s devetoro djece i teško sam radila da ih prehranim. Još ih je samo troje živo", kazala je ona.

(index.hr)

Portal Analitika