Zanimljivosti

Kazne i za Samsung i za Epl zbog patenata

0405kazne
F
ederalni sud u Kaliforniji naložio je Samsungu da plati samo djelić ogromne sume koju je zahtijevao Epl (Apple) u parnici protiv južnokorejskog rivala oko patenata za pametne telefone.

Kazne i za Samsung i za Epl zbog patenata
Portal AnalitikaIzvor

Sud je presudio da je Samsung povrijedio neke od patenata i naložio mu da plati kaznu od 119,6 miliona dolara. Sud je takođe razmatrao kontra tužbu koju je Samsung pokrenuo protiv Epla i odlučio da američka kompanija konkurentu treba da isplati 158.400 dolara.

Eplov tim advokata tražio je od suda da Samsungu nametne kaznu veću od dvije milijarde dolara zbog, kako navode, "besramnog" kopiranja karakteristika "ajfona".

Advokati Samsunga, sa druge strane, tvrde da je potez Epla rezultat "svetog rata" kog je američka kompanija objavila Guglovom operativnom sistemu Android, koji se koristi na brojnim smartfonima. Patenti zbog kojih Epl tuži južnokorejskog konkurenta uključuju otključavanje ekrana povlačenjem prsta, automatsko ispravljanje riječi pri kucanju i nuđenje ranije traženih podataka pri pretrazi.

U avgustu 2012, druga porota u istom sudu odlučila je da Samsung treba da plati Eplu 1,04 milijarde dolara odštete zbog nelegalnog kopiranja karakteristika "ajfona" i "ajpeda", što je bio jedan od najvećih sudskih postupaka oko patenata u poslednjih deset godina. Odšteta je kasnije smanjena na 929 miliona dolara, a Samsung je uložio žalbu na presudu.

Samsung je najveći svjetski proizvođač smartfona i tablet uređaja sa Guglovim besplatnim operativnim sistemom Android i preuzeo je od Epla vodeću poziciju na tržištu pametnih telefona u vrijeme sudske bitke između dva IT giganta.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika