Svijet

Zemlju je u aprilu pogodio rekordan broj potresa!

0405potres
P
osljedni potres jačine 6,0 stepeni prema Rihteru, koji je zatresao djelove Indonezije, podsjeća nas koliko aktivno naizgled čvrsto tlo pod nama može biti.
I ti su podsjetnici postali sve učestaliji. U prosjeku, svijet mjesečno pogode jedan ili dva potresa magnitude 6,5 stepeni ili jačih od toga.

Zemlju je u aprilu pogodio rekordan broj potresa!
Portal AnalitikaIzvor


Kako otkriva novi video, u aprilu je broj seizmičkih događaja bio neuobičajeno velik.



Potresi se zbivaju svakoga dana, a kako otkriva ova animacija, slabiji pogađaju svijet barem jednom svakoga sata.



Prema podacima Pacifičkog centra za upozoravanje od tsunamija u aprilu se dogodilo 13 velikih potresa. Čak pet od njih bili su magnitude od najmanje 7,8 stepeni, a nakon svih je izdato upozorenje na opasnost od tsunamija.



Video prikazuje sve umjerene i jake potrese koji su se dogodili od januara do kraja aprila ove godine.



Zemlja se čini mirna sve do 1. aprila kad sjever Čilea pogađa potres magnitude 8,2 stepena. Zemlja snastavlja da se tree i nakon još jednog snažnog potresa koji pogađa Solomonska ostrva u južnom Tihom okeanu.



Aktivnost ne jenjava cijelog mjeseca. Ali ono što je zanimljivo jeste nevjerovatan broj potresa koji nisu bili dio ove dvije glavne seizmičke aktivnosti.



Cijeli niz umjerenih do jakih potresa pogodio je zemlje širom svijeta - Nikaragvu, Meksiko, Kanadu i još jedan u južnom Atlantiku. Pacifički centar nema indicija što stoji iza velikih seizmičkih aktivnosti. Animacija završava kartom koja pokazuje sve potrese koji su pogodili zemlju u prošla četiri mjeseca.

jutarnji.hr

Portal Analitika