Rukomet

Budućnost u finalu LŠ

BuducnostRazbija
R
ukometašice Budućnosti plasirale su se u finale Lige evropskih šampiona. Budućnost je večeras u Budimpešti, u polufinalnom meču završnog turnira, nakon produžetaka savladala skopski Vardar 22:20 i drugi put u klupskoj istoriji izborila finale najkvalitetnijeg klupskog rukometnog takmičenja u Evropi.

Budućnost u finalu LŠ
Portal AnalitikaIzvor

Utakmica je u regularnom toku završena neriješeno 16:16 (11:6). Bila je finalista i 2012. godine, kada je osvojila i jedini trofej Lige šampiona. Budućnost je večeras pokazala da je bolji rival, tokom cijelog meča bila je u vođstvu, dozvolivši rivalu da samo jednom povede (2:1).

Loše šutersko veče makedonskog tima i 16 minuta bez datog gola omogućili su ekipi Budućnosti da u 27. minutu stekne prednost od šest golova (11:5).

Ekipa trenera Dragana Adžića još jednom je dokazala da igra najbolju odbranu, potpuno je isključila bekovsku liniju rivala koja je za prvih 30 minuta postigla svega četiri gola. Budućnost je povela 1:0, u osmom minutu bilo je 4:2, u 13. je razlika iznosila četiri (8:4), a u 27. minutu šest golova (11:5).

Na poluvremenu bilo je 11:6, a crnogorski prvak istu prednost imao je još četiri puta, posljednji u 44. minutu (15:10). Serijom od četiri uzastopna pogotka Vardar je u 51. minutu uspio da smanji na 15:14, a u 57. minutu da izjednači (16:16).

Budućnost je pri minimalnom vođstvu (15:14) imala kontru i priliku da riješi sve dileme, ali Kamila Dalbi nije uspjela da je realizuje, odnosno njen udarac odbranila je Amandin Leino. U samom finišu Budućnost je imala dva napada da dođe do vođstva i pobjede, ali je Leino ostala nesavladana.

Posljednjih desetak sekundi imao je i Vardar za napad, ali je Dragana Cvijić uspjela da blokom zaustavi šut Tatjane Kmirove, pa su prodžeci odlučivali finalist. Na startu nastavka Budućnost je golovima Kristine Neagu povela 18:16, a prednost je nakon pogotka Dragane Cvijić uvećala na tri pogotka (20:17), koliko je bilo na kraju prvog produžetka.

Vardar je sa tri uzastopna pogotka ponovo uspio da izjednači (20:20), ali je Radmila Miljanić efektnim golom sa sedam metara donijela novu prednost podgoričkom timu (21:20). Sve dileme riješila je Kinga Bizdra za konačnih 22:20.

Najefikasnija u pobjedničkom timu, na čijemse golu istakla Klara Voltering sa 14 odbrana, bila je Kristina Neagu sa šest, dok su po pet postigle Majda Mehmedović i Dragana Cvijić. U makednoskom timu istakle su se Andrea Lekić sa šest i Alison Pino sa pet golova.

Budućnost će u finalu igrati protiv mađarskog Đera, koji je u polufinalnom duelu eliminisao danski Midtjiland 29:26 (16:11) . Biće to njihov treći međusobni duel ove sezone, nakon što su prethodna dva završena bez pobjednika. U Đeru bilo je 23:23, a u Podgorici 26:26.

Crnogorski i mađarski prvak treći put igraće finale nekog evropskog klupskog takmičenja, a u oba dvomeča Budućnost je bila uspješnija. Osvojila je 2006. godine Kup pobjednika kupova, a 2012. i Ligu evropskih šampiona. Budućnost ima pet evropskih trofeja – tri puta bila je pobjednik Kupa pobjednika kupova 1985, 2006 i 2010, dok je 1987. godine osvojila Kup Evropske rukometne federacije. Đer, koji brani trofej, bio je finalista i 2009. godine, ali je tada uspješniji bio norveški Larvik. Finalni meč počeće u 17 sati. U meču za treće mjesto, dva i po sata ranije, sastaće se Midtjiland i Vardar.

Budućnost je u dvorani Laslo Pap imala podršku od oko 400 navijača, među kojima su bile i rukometašice koje su 1984. godine osvojile prvi trofej podgoričkog kluba – Kup SFR Jugoslavije.

Portal Analitika