Svijet

Novi detalji o letu MH370: U nestalom avionu bilo dvije tone nepoznatog tereta

2204avionMAL
Š
okantni podaci koje je istraga nad nestalim malezijskim avionom MH370 otkrivaju kako je manifest leta, koji prikazuje sve podatke o letu kao što su broj putnika, osoblje, teret i sl., bio nepotpun.

Novi detalji o letu MH370: U nestalom avionu bilo dvije tone nepoznatog tereta
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci za audio snimke sumnjaju u autentičnost zapisa iz nestalog malezijskog aviona

Podaci koji bi trebali da pokažu sve o letu, ruti, putnicima, ali i teretu, nisu potpuni.

Detaljna istraga manifesta pokazala je kako se u utrobi aviona nalazilo preko dvije tone za sada još uvijek nepoznatog tereta, piše Daily Mail.

Direktor Malaysia Airlinesa Ahmadu Jahi, rekao je kako je u avionu bilo nešto više od četiri i po tone egzotičnog voća i pošiljka litijumskih baterija ukupne mase oko 200 kilograma, koja se nalazila u posebnom djelu kontejnera.

Upravo je ta njegova tvrdnja o teretu kojeg je prevozio nestali avion, izazvala sumnje. Brojke koje je on predstavio ne slažu se s objavljenim manifestom u kojem stoji kako nijedna pošiljka ne teži 200 kilograma. Podaci o 239 putnika i članova posade nisu se promjenili.

U objavljenom manifestu stoji kako je kompanija NNR Global na avion u pomenuti posebni dio kontejnera ukrcala 133 identična predmeta ukupne mase 1.99 tona i još 67 predmeta mase 463 kilograma što daje ukupnu masu od 2,4 tone, dakle 2,2 tone više od onoga što je spominjao Jahi. U manifestu se ne navodi o kojim je predmetima riječ, ali jasno je kako se brojke ne poklapaju s podacima koje je iznio šef aviokompanije Malaysia Airlines.

Čak i kada se uzme u obzir težina paketa u kojem su se nalazile litijumske baterije, ostaje nepoznato što je činilo ostali teret ukrcan u avion. U Malaysia Airlinesu su u jednom ranijem saopštenju naveli da su uz baterije bili punjači i druga 'radio-oprema', ali s obzirom na razlike u brojkama, pojavila se sumnja u istinitost te tvrdnje.

Poznato je da je na letu MH370 među putnicima bilo 20 ljudi zaposlenih u teksaškoj kompaniji koja proizvodi poluvodiče i visokotehnološke komponente za naoružanja i avijaciju. Pojavile su se teorije koje upravo tu grupu putnika povezuju sa pomenutom „radio-opremom“, koja je možda mogla biti iskorišćena za „nevidljivo“ slijetanje aviona na neku još neotkrivenu lokaciju.2304avion

Portparol Malaysia Airlinesa odbio je da da jednim malezijskim dnevnim novinama odgovor na pitanje o teretu.

- Ne mogu vam ništa reći jer je istraga u toku. Pravni savjetnici su nam rekli da o ovome ne bismo smjeli govoriti - kazao je portparol. Nije čak htio da odgovori na pitanje ko je proizveo poznati dio tereta, pomenute litijumske baterije, već je insistirao da je riječ o povjerljivim informacijama.

U više navrata je u raznim teorijama o nestanku aviona pominjano kako se jedan od mogućih uzroka nestanka aviona nalazi u baterijama, koje su u određenim uslovima eksplozivne. Neke su teorije navodile da je neko namjerno detonirao baterije, ali dokaza o takvim tvrdnjama nema.

Jedne malezijske dnevne novine navode kako kompanija NNR Global skladište ima odmah pored aerodroma u Kuala Lumpuru, ali u fabrici insistiraju da imaju sjajno organizovanu službu zaštite koja sarađuje s lokalnom policijom te otklanjaju mogućnost da im je neko podvalio potencijalno opasan teret.

Portal Analitika