Svijet

Zašto se svjetski političari dive Vladimiru Putinu?

vputin
Š
to Silvio Berluskoni, Gerhard Šreder, Najdžel Feridž i Aleks Salmond imaju zajedno? Oni su svi fanovi internacionalnog kluba obožavalaca Vladimira Putina. U pitanju su političari koji su razvili geopolitičku zaljubljenost u predsjednika Rusije, piše politički dopisnik lista Telegraf Aleks Spilius.

Zašto se svjetski političari dive Vladimiru Putinu?
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su političari koji su rođeni i odgajani u demokratskoj tradiciji, ali koji ipak osjećaju određenu privlačnost prema čovjeku koji je fokus osude velikog dijela svijeta.

U pitanju je vođa navodno moderne države koja je anektirala teritoriju susjedne zemlje (Krim), vođa koji vodi zemlju u kojoj se kritičari zatvaraju, a homoseksualci izlažu progonu.

I na samom kraju, u pitanju je predsjednik koji je sebi objezbedio milione, kao i svojim saradnicima.

Ovo je čojvek kom se Aleks Salmond, vođa Nacionalne partije u Škotskoj, divi zbog toga što je uspio da „obnovi značajan dio ponosa Rusije“.

Međutim, Salmond je ipak pazio da ne pređe granicu ovom izjavom dodajući da „ne podržava sve akcije Rusije“.

Najdžel Feridž, britanski evroskeptični političar, poznat kao vođa Stranke nezavisnosti u Velikoj Britaniji, takođe dijeli ovo mišljenje i divljenje.

U intervjuu koji je objavio početkom aprila, on je izjavio da, iako ne odobrava Putinovu politiku, smatra da je njegovo bavljenje krizom u Siriji „brilijantno“ i da se divi vođi Rusije više nego ijednom drugom političaru na svijetu.

- U poređenju sa decom koja vode spoljnu politiku Velike Britanije, prema njemu imam više poštovanja nego prema svima njima - izjavio je.

Za nacionaliste kao što su Salmond i Feridž, Putin predstavlja svijetli primer populizma u akciji. Čak i uz ekonomsku stagnaciju zemlje, Putin je u stanju da sakupi veliki broj Rusa pod svojom patriotskom zastavom.

Ovaj Rus pridobio je i simpatije Silvija Berluskonija, bivšeg premijera Italije i osuđenog kriminalca, koji na njega gleda kao na sebi sličnog.

Gospodin Gerhard Šreder, bivši kancelar Njemačke koji je proslavio svoj sedamdeseti rođendan u društvu Putina, se kao i većina Njemaca divi njegovom antiameričkom stavu, njegovoj sposobnosti da pruži alternativni narativ arogantnom nametanju liberalnog konsenzusa Vašingtona. On je takođe i član borda direktora Gazproma, ruskog energetskog diva.

Naravno, važno je napomenuti da Vladimir nije ni lud ni loš, a postoji i ideologija iza njegovih poteza – ideja o Evro-Aziji koja bi Rusiji vratila nekadašnju snagu, kao i njen instinkt za preživljavanje koji je jedno vrijeme bio potpuno izgubljen i uspavan.

Međutim, njegova konstrukcija kulta ličnosti, degradacija establišmenta u Rusiji i otvorena agresija prema Ukrajini mogli bi zemlji, na samom kraju, da donesu i dosta štete.

Svi oni koji mu se dive trebalo bi to da shvate i prepoznaju da njihovo lično divljenje prema Putinu proizilazi i njihovih sopstvenih despotskih tendencija, pa čak i kada su one smještene unutar političke partije, a ne nametnute cijeloj naciji.

Sve to govori više o njima, nego o Vladimiru Putinu.

Portal Analitika