Svijet

Ukrajina: Predstavnici OSCE-a oslobođeni nakon osam dana

0305alex
A
ksel Šnajder
, jedan od Njemaca koji su, kao članovi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) bili uhapšeni u istočnoj Ukrajini, izrazio je veliko zadovoljstvo danas nakon oslobađanja, prenosi Klix.ba.

Ukrajina: Predstavnici OSCE-a oslobođeni nakon osam dana
Portal AnalitikaIzvor

- Sretni smo da smo konačno slobodni i, u skladu sa okolnostima, osjećamo se dobro - prenosi danas tabloid Bild izjavu oslobođenog Njemca, komentarišući da se sada da može da odahne, poslije osam dana straha za sudbinu zarobljenih članova tima.

Predstavnik ruskog predsjednika, Vladimir Lukin izjavio je da su u Slavjansku na istoku Ukrajine oslobođeni strani vojni posmatrači OSCE-a.

- Oslobođeno je svih 12 ljudi koji su kod mene na spisku - rekao je Lukin, a prenosi agencija RIA novosti.

Krajem prošle sedmice predstavnici proruskih aktivista u Slavjansku su zadržali članove vojne misije OSCE-a zbog sumnje za špijunažu.

Kako je juče saopštilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Lukin je kao specijalni izaslanik ruskog predsjednika, na molbu zapadnih partnera i u saradnji sa rukovodstvom Savjeta Evrope, upućen u Donjecku oblast radi pružanja pomoći rješavanju situacije sa vojnim ekspertima evropskih zemalja zadržanim u Slavjansku.

U timu posmatrača OSCE-a, koji su predvodili Njemci, bilo je i predstavnika Češke, Danske, Poljske i Švedske. Šveđanin je pušten iz zdravstvenih razloga, a preostalih sedam zarobljenika je prošle nedjelje izvedeno pred novinare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u oslobađanju posmatrača OSCE-a, koje su u petak 25. aprila zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Portal Analitika