Politika

Pejanović-Đurišić završila posjetu SAD susretom sa Hojt Jiom

0305hojtji
P
osljednjeg dana zvanične posjete SAD, ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović - Đurišić održala je izlaganje na temu „Integracije, najefikasniji odgovor na izazove u Jugoistočnoj Evropi“ u German Marshall Fund-u, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pejanović-Đurišić završila posjetu SAD susretom sa Hojt Jiom
Portal AnalitikaIzvor

U svom obraćanju, Pejanović - Đurišić je istakla da je, nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora jasno definisala članstvo u NATO i EU kao svoje strateške prioritete, a sam integrativni proces shvatila kao potrebu da se kroz reforme ostvare neophodni rezultati, ne samo zarad budućeg članstva, već prije svega zbog daljeg demokratskog i sveukupnog razvoja u uslovima stabilnosti i bezbjednosti.

0305marshall- Govoreći o predstojećem NATO samitu u Velsu, ministar Pejanović - Đurišić je istakla i da bi upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo bila snažna poruka za dalju stabilizaciju prilika u regionu. Imajući u vidu iskustva iz prethodnog perioda, kao i aktuelne bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, ministar je apostrofirala da je najbolji odgovor jačanje regionalne saradnje i intenziviranje integracionih procesa zemalja regionanavodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

0305admiralZaključujući izlaganje, ministar Pejanović - Đurišić je ponovila da će Crna Gora nastaviti da jednako kvalitetno i efikasno sprovodi reforme i u narednom periodu, uz realno očekivanje da će se na NATO samitu u Velsu na adekvatan način prepoznati i valorizovati ostvareni rezultati.

- Ministarka je takođe posjetila i Pomorsku akademiju u Anapolisu. Tom prilikom se sastala sa načelnikom Akademije admiralom Majkom Milerom, sa kojim je razgovarala o dosadašnjoj saradnji u edukaciji pripadnika Vojske Crne Gore. Takođe je razgovarala sa kadetkinjom Jovanom Perošević, prvom djevojkom iz Crne Gore koja pohađa ovu prestižnu obrazovnu instituciju.

0305jovanaNa kraju programa zvanične posjete, Pejanović-Đurišić je u Stejt dipartmentu razgovarala sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Brajanom Hojt Jiom. Sa njim je razmijenila mišljenja o situaciji u regionu, kao i o eventalnom uticaju aktuelih dešavanja u Ukrajini na Zapadni Balkan. Sagovornici su se saglasili da Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i da bi članstvo Crne Gore u NATO imalo i pozitivan uticaj na Zapadni Balkan u cjelini. Takođe, Hojt Ji je istakao značaj postignutih rezultata u procesu pristupanja Crne Gore NATO i izrazio uvjerenje da će se implementacija reformi nastaviti sa nesmanjenom dinamikom i u narednom periodu.

Portal Analitika