Svijet

Urugvaj: Gram marihuane za dolar, konzumacija dopuštena kao za cigarete

0305urugvaj
U
rugvajske vlasti objavile su detalje vezane za legalizaciju proizvodnje i prodaje marihuane u toj zemlji, prenosi Index.hr.

Urugvaj: Gram marihuane za dolar, konzumacija dopuštena kao za cigarete
Portal AnalitikaIzvor

Prema prijedlogu zakona, licencirane apoteke prodavaće marihuanu po cijeni nižoj od jednog dolara za gram, a potrošači će moći mjesečno da kupe najviše 40 grama. Osim toga, svako domaćinstvo moći će da uzgaja šest stabljika kanabisa, a marihuana će moći da se konzumira na istim mjestima gdje i cigarete.

Prošle godine, Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizovala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane. Očekuje se da će zakon, koji je predložio predsjednik Hoze Muhika stupiti na snagu početkom sljedeće sedmice.

Visoki vladin zvaničnik izjavio je juče da će gram marihuane koštati između 20 i 22 pezosa (0,85 i 0,95 dolara).

Vlada procjenjuje da se trenutna potražnja marihuane u Urugvaju kreće između 18 i 22 tona, za što je potrebno oko deset hektara plantaža kanabisa.

Konzumacija marihuane biće dopuštena u većini javnih prostora, gdje je dopušteno i pušenje duvana - ali ne i na radnim mjestima. Vozači koji budu uhvaćeni da voze pod uticajem marihuane biće kažnjeni istom kaznom kao i oni pod utjecajem alkohola.

Urugvajska vlada nada se da će joj ovaj zakon pomoći u borbi protiv kartela, međutim kritičari upozoravaju da će izložiti veći broj ljudi drogi.

Foto: washingtonpost.com

Portal Analitika