Politika

POPOVIĆ: Samo NATO može spasiti CG ukrajinskog sindroma i srpskog i albanskog nacionalizma

0305popovic
U
daljavanje Socijaldemokratske partije od Demokratske partije socijalista može biti znak da stranka na čijem je čelu Ranko Krivokapić pravi diskontinuitet u odnosu na politiku koju su vodili od osnivanja partije, smatra književnik i publicista Milorad Popović.

POPOVIĆ: Samo NATO može spasiti CG ukrajinskog sindroma i srpskog i albanskog nacionalizma
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi za Vikend novine, on navodi da bi se taj diskontinuitet ogledao u pripremi terena za novu široku koaliciju koju bi pored SDP-a činili DF, SNP i Pozitivna, čija bi ključna, vezivna ideja bila rušenje DPS-a.

- Znam da je mnogima dosadila ova vlast i DPS. Osim nesumnjivih zasluga koje se ne mogu sagledati u punoj mjeri, od 1999. godine i distanciranja od Miloševića do referenduma i ponovnog vraćanja nezavisnosti, mnogima je dosadila dvodecenijska vlast. Međutim, postavlja se pitanje šta Crna Gora u ovom trenutku, ovakva kakva jeste, dobija sa novom vlašću i da li nova vlast ima ikakav program i ideju osim rušenja DPS-a i dolaska na vlast. S obzirom na strukturu - ideološku, nacionalnu, svjetonazorsku – subjekata te moguće koalicije, od vojvode Andrije Mandića do Ranka Krivokapića, ključno je pitanje na koji bi način ta vlast funkcionisala.

On otvara pitanje kako bi se takva vlast mogla dogovoriti oko bilo kojeg strateškog pitanja, ilustrujući to na sljedeći način:

- Kako bi funkcionisala vlast u kojoj bi ministar kulture bio Goran Danilović, a ministar prosvjete Novak Adžić ili ministar vanjskih poslova Srđan Milić, a ministar odbrane Mićo Orlandić? Ja se bojim da bi ta vlast prvo kratko trajala, drugo da bi paralizovala državu u svim strateškim ekonomsko-političko-bezbjednosnim pitanjima i da bi najveći gubitnik u stranačkom smislu bio SDP. Jer na prvim novim izborima, čim bi se promijenila struktura iz DF-a i druge ideološke strane, te koalicije bi pitale SDP što su toliko dugo radili sa korumpiranim DPS-om - nijesu baš mogli sve vrijeme ovi vršiti razne zloupotrebe, a da SDP žmuri. To bi za SDP bilo pogibeljno, a za Crnu Goru pogotovo – pojašnjava Popović.

On je podsjetio da je DPS na vlast došla na velikosrpskoj platformi, te da se ta stranka najviše reformisala i da sada predstavlja prije svega interesnu, a ne ideološku skupinu. Dalje reforme u toj partiji će biti neophodne, ali je Popović predložio da sa takvim DPS-om u koaliciju uđu SDP i Pozitivna i jedna od srpskih partija.

- Mislim da bi bilo pametno da se, uz SPD, i Pozitivna uključi u taj blok, da se sjutra uz kulturnu i duhovnu emancipaciju koja je neophodna Crnoj Gori, a za koju je koalicija SDP-DPS vrlo malo učinila, uključe i neki subjekti iz srpskih stranaka, ali mislim da je pogrešno to raditi na silu i bez čistih računa. Moraju se tačno precizirati ključne i neuralgične tačke koje su predmet spora između pravoslavnog stanovništva – kazao je Popović.

Integracija unionističkog biračkog tijela čiji bi krajnji cilj bio prihvatanje Crne Gore kao sopstvene države „biće spor, dug i evulutivan proces koji se neće riješiti preko noći“.

- Stvar zrelosti svake crnogorske politike je da mora uvažavati sve te specifičnosti, a pogotovo mora biti senzibilina prema srpskom nacionalnom korpusu. Mislim da se ipak osjećaju pomaci u posljednjih nekoliko godina, iako mislim da je to više mimikrija kojoj je cilj rušenje vlasti, nego istinska emancipacija. Ali, vidi se, pogotovo kod mladih ljudi, da ta crnogorska idjea dobija nove pristalice. Po mom mišljenju, stanovnici Crne Gore koji imaju neku nostalgiju prema zajednici sa Srbijom mora se uvijek pružiti ruka, ali se sa druge strane mora jačati crnogorska kulturno-nacionalna i državna svijest. To je condo sine qua non opstanka Crne Gore – riječi su Popovića.

Na kraju, on smatra da će ulazak Crne Gore u NATO biti najvažnija politička činjenica od referenduma 2006. godine i od životne je važnosti za opstanak zemlje.

- Moramo imati u vidu da crnogorska vojska ima manje pripadnika nego vatrogasna jedinica, da smo u okruženju dva najagresivnija nacionalizma u Evropi – velikosrpskog i velikoalbanskog. Crna Gora pati od ukrajinskog sindroma. Unutarj jedne nacije imate dvije ideje, dva kulturno-nacionalna koncepta koji se sukobljavaju. To su, po definiciji, nestabilne države. Zbog toga smatram da je ulazak u NATO od životnog značaja za Crnu Goru, jer Rusi, na primjer, nijesu ušli u Baltičke države u kojima ima procentualno više Rusa nego u Ukrajini i koje su manje i vojno slabije, jer su u NATO – zaključio je Popović.

Foto: jutarnji.hr

Portal Analitika