Novi proizvodi

Prošetajte sa mobilnim telefonom i – napunite ga

0305baterija
S
vakim korakom oslobađate dovoljno energije da upalite sijalicu. Kako ona ne bi otišla u nepovrat, u kompaniji SolePower su se dosjetili kako da je sačuvate kao korisnu električnu energiju, prenosi T portal.

Prošetajte sa mobilnim telefonom i – napunite ga
Portal AnalitikaIzvor

Tehnologija koju su za SolePower razvili Met Stanton i Hana Aleksander dok su bili studenti na Univerzitetu „Karnegi Melon“, predviđa korištenje uložaka za cipele koji se sastoje od djelova sličnih onima koje možete naći u svjetiljkama na ručni pogon.

U početku im je to služilo za napajanje LED-dioda u cipelama koleginica i kolega sa studija, kako bi lakše vidjeli dok po mraku hodaju po kampusu.

Energija koju proizvodi svaka peta pri dodiru s tlom pretvara se u rotacijsku energiju koja pokreće mali magnetni rotor, koji stvara električnu struju unutar zavojnica. Struja potom kablom putuje u litijum-jonsku polimersku bateriju, gdje biva sačuvana. Može se koristiti za punjenje malih elektroničkih uređaja, pomoću ulaza za USB na vanjskom punjaču za baterije, pričvršćenom za vezice na obući.

Sve zajedno teži nešto više od 140 grama. U sadašnjem izdanju, šetnja od približno 25 kilometara dovoljna je za punjenje jednog pametnog telefona.

Tim već radi na razvoju dizajna koji će postići isti rezultat za oko osam kilometara i moći će da izdrži oko sto miliona koraka.

Uređaj je moguće smjestiti u bilo koju obuću. Otporan je na različite vremenske uslove, pa bi mogao da bude koristan autostoperima, ljubiteljima prirode i putovanja uopšte. Prvo predstavljanje se očekuje tokom ove godine.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika