Zanimljivosti

Misteriozna misija američke vojne letjelice (VIDEO)

0305letjelica
A
merička vojna bespilotna svemirska letjelica X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) već oko 500 dana kruži u Zemljinoj orbiti, a da niko u javnosti ne zna koja joj je prava svrha, prenosi T portal.

Misteriozna misija američke vojne letjelice (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ova robotizovana letjelica, izgledom dosta liči svemirskom šatlu NASE, ali je neuporedivo manja: duga je oko devet metara. Lansira se na isti način, vertikalno na raketi, a potom takođe aterira horizontalno. Za razliku od šatlova, nije joj potreban pilot. Pokreće je sunčeva energija, pa može vrlo dugo da ostane u orbiti. Trenutno nema nikakvih nagovještaja kada bi mogla da bude prizemljena.

Mediji javljaju da je do sada obavila samo par manevara, tako da joj je sigurno ostalo puno goriva. Oko Zemlje se kreće brzinom od oko 28.000 km na sat, na visini od oko 800 km. Granica od 100 km obično se smatra početkom otvorenog svemira.

Mada 500 dana može izgedati dug period, stručnjaci ističu da je uobičajeno da sateliti, naročito oni dobro dizajnirani, vojni, u orbiti ostanu godinama, pa i decenijama. Prema službenim stranicama američkog vazduhoplovstva, X-37B ima dvije ključne misije: prva je testiranje višekratno upotrebljivih svemirskih tehnologija za buduća svemirska istraživanja, a druga je obavljanje eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju i podrobnije analizirati.

Mada je ovo vjerovatno tačno, nisu svi uvjereni da se priča tu i završava, budući da američke vazdušne snage ne iznose detalje o aktivnostima letjelice u orbiti.

Tajnovitost vojske, kako je to već uobičajeno, pokrenula je brojna nagađanja i teorije zavjere. Neki amaterski posmatrači satelita koji prate X-37B, uočili su da se letjelica prilikom najbližih preleta, na visini od 350 km, kreće između 43,5 stepeni sjeverne geografske širine i 43,5 južne, pa spekuliraju da u to vrijeme možda nadgleda područja Bliskog istoka. Neki teoretičari zavjera, pak, vjeruju da bi mogla da bude novo svemirsko oružje. Međutim, vojni zvaničnici takve mogućnosti odlučno odbacuju. Ima čak i onih koji tvrde da letjelica pokreće potrese, poput nedavnog u Čileu.

Stiven Aftergud, analitičar iz Udruženja američkih naučnika, smatra da postoji par logičnih razloga za tajnovitost: jedan je onemogućavanje neprijateljskih država da osujete program ili smanje njegovu učinkovitost, a drugi je da onemoguće druge da repliciraju tehnologiju.

Kako god bilo, malo je vjerovatno da će američka vojska u dogledno vrijeme otkriti svoje namjere ove letjelice.

Foto: tportal.hr

 

Portal Analitika