Svijet

Izvučeno još 19 tijela iz potonulog trajekta

trajekt
R
onilačke spasilačke ekipe izvukle su još 19 beživotnih tijela iz trajekta koji je prije dvije sedmice potonuo u vodama na jugozapadu Južne Koreje, čime je broj mrtvih povečan na 212.

Izvučeno još 19 tijela iz potonulog trajekta
Portal AnalitikaIzvor

Južnokorejski zvaničnici javljaju da ronilačke ekipe i dalje tragaju za još 90 nestalih osoba. Akcija je otežana zbog jake vodene struje i pomjeranja petospratnog trajekta na dnu mora.

Većina stradalih u ovoj najvećoj pomorskoj nesreći u Južnoj Koreji u posljednje dvije decenije, bili su srednjoškolci koji su krenuli na izlet na obližnji otok.

Porodice žrtava oštro kritikuju vlasti zbog slabe koordinacije spašavanja ljudi sa trajekta.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hje juče se izvinila zbog nepravovremene akcije spašavanja.

"Južna Koreja je u nesreći izgubila veliki broj dragocjenih života. Izvinjavam se narodu. Mnogo sam tužna", kazala je predsjednica Park i akciju spašavanja ocijenila "nedovoljnom".

Porodice žrtava smatraju da je izjava predsjednice bila "neiskrena".

Park je posjetila otkriveni spomenik žrtvama otkriven u gradu Ansanu, a porodice žrtava su izviždale njenu posjetu, a cvijeće koje je položila pred spomenik su bacili.

Petospratni trajekt se 16. aprila, tokom plovidbe iz grada Inčeon ka otoku Jeju, prevrnuo na stranu, a potom brzo potonuo. Kapetan broda i 14 članova posade su pobjegli sa trajekta prije njegovog potonuća. Na trajektu ce nalazilo 476 osoba, među kojima 325 srednjoškolaca. (Anadolija)

 

Portal Analitika