Politika

PEJOVIĆ: Očekujemo otvaranje još četiri poglavlja u junu

andrijapocetna3004
D
ržavni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović rekao je da trebamo očekivati otvaranje pregovora u još četirir poglavlja.

PEJOVIĆ:  Očekujemo otvaranje još četiri poglavlja u junu
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je, u razgovoru sa novinarima nakon radnog doručka sa predstavnicima diplomatsko konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija, kazao da vjeruje da su poglavlja 4, 18, 31 i 32 sigurni kandidati da budu otvrena u junu.

- Vjerujem da su četiri pogavlja sigurni kandidati za otvaranje u junu. To su poglavlja 4 – Sloboda kretanja kapitala, 18 – Statistika, 31 – Vanjska bezbjednosna i odbrambena politika i 32 – Finansijski nadzor – rekao je Pejović.

Radni doručak s predstavnicima diplomatsko konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, održan je danas u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Kancelarije glavnog pregovarača i Fondacije Konrad Adenauer, povodom obilježavanja godišnjice od formiranja pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, i u cilju predstavljanja ostvarenih rezultata i daljih aktivnosti u 2014.

Na radnom doručku su govorili državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i članovi pregovaračke grupe, pomoćnik ministra pravde Svetlana Rajković, pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević i profesor na Pravnom fakultetu doc. dr Vladimir Savković.andrijazasredinu

Pejović je, nakon radnog doručka sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, novinarima predstavio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u 2014, s fokusom na realizovane mjere iz akcionih planova za 23. i 24. pregovaračko poglavlje, istakavši da su ta poglavlja pokretač korjenitih reformi i pregovaračkog procesa u cjelini.

- Crna Gora predstavlja pravi primjer kako se pregovara i uspjeli smo primjeniti nešto što je nnovi pristup Evropske unije. Sada se nalazimo u finalizaciji dvije trećine pregovaračkih pozicija – rekao je Pejović.

Pejović je govorio i o daljem radu i izazovima u poglavljma koja je Crna Gora već otvorila, kao i  očekivanjima po pitanju otvaranja novih poglavlja na narednoj Međuvladinoj konferenciji u junu. U tom pravcu su predstavljeni rezultati u poglavljima za koje su predate pregovaračke pozicije: 4- Slobodno kretanje kapitala, 18 – Statistika, 31- Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika i 32- Finansijska kontrola.

Glavni pregovarač je podsjetio na napredak ostvaren u poglavljima otvorenim u martu ove godine 7- Pravo intelektualne svojine i 10- Informatičko društvo i mediji, i predstavio planirane aktivnosti i ciljeve u pravcu ispunjavanja kriterijuma za zatvaranje ovih poglavlja. Takođe, pružio je pregled stanja po pregovaračkim oblastima i istakao punu posvećenost i odgovoran odnos pregovaračke strukture i cijelog društva u cilju realizacije potrebnih uslova za otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja.

Portal Analitika