Politika

Ostvarene reforme preporučuju Crnu Goru za konačnu fazu integracije u NATO

3004luksic
U
okviru radne posjete SAD, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvuje na konferenciji Atlantskog savjeta “Cjelovita i slobodna Evropa” koja se 29. i 30. aprila održava u Vašingtonu povodom obilježavanja značajnih jubileja za Evropu i NATO.

Ostvarene reforme preporučuju Crnu Goru za konačnu fazu integracije u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Prvog dana konferencije, tokom izlaganja na panelu “Konsolidacija juga Evrope”, potpredsjednik Lukšić je podvukao progres koji je Crna Gora ostvarila u četiri ključne oblasti u okviru evroatlantskih integracija - vladavina prava, reforma vojnog i bezbjednosnog sektora i jačanje javne podrške za članstvo u NATO.

Lukšić je zaključio da do sada ostvarene reforme u međusobno komplementarnim procesima evropskih i evroatlantskih integracija, veoma aktivna uloga u mehanizmima regionalne saradnje, doprinos operacijama očuvanja mira širom svijeta, između ostalog, preporučuju Crnu Goru za konačnu fazu integracije u NATO na samitu u septembru ove godine.

On je naglasio da posao na Balkanu još uvijek nije završen, te da upućivanje poziva za članstvo Crnoj Gori na samitu u Velsu predstavlja odličnu priliku za unapređenje stabilnosti i bezbjednosti u regionu i dovršenje projekta slobodne i cjelovite Evrope. On je ocijenio da je kredibilna politika otvorenih vrata NATO-a, ali i EU najefikasniji instrument u procesu konsolidacije evropskog juga.

Na konferenciji je učestvovao i državni sekretar SAD Džon Keri, koji je imao kraće susrete sa prisutnim ministrima. On je u svom obraćanju istakao da je kriza u Ukrajini poziv Alijansi da obnovi ulogu zbog koje je Alijansa i osnovana, a to je odbrana njene teritorije i unapređenje transatlantske bezbjednosti. Državni sekretar Keri je posebno apelovao na jačanje odbrambenih budžeta država članica, unapređenje energetske saradnje i što skorije okončanje pregovora o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama u cilju daljeg pospješivanja ekonomske saradnje.

Lukšić je prvog dana imao i kraće susrete sa prisutnim ministrima i drugim učesnicima konferencije, kao i sa predsjedavajućim Parlamentarne delegacije SAD pri NATO-u i članom crnogorskog kongresnog kokusa kongresmenom Majklom Tarnerom.

Portal Analitika