Politika

LEKIĆ: Nepotrebno miješanje u krizu u Ukrajini

2404lekic
C
rnogorska vlast se nepodnošljivom lakoćom nepotrebno umiješala u krizu u Ukrajini, ocijenio je predsjednik Demokratskog fronta (DF), Miodrag Lekić, navodeći da je moguće da država ne dobije poziv u NATO na predstojećem Samitu a da, s druge strane, dobije sankcije od Rusije, čime bi bila na gubitku, prenosi Mina.

LEKIĆ: Nepotrebno miješanje u krizu u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

On je, na tribini koju je organizovao Građanski klub DF-a, na temu Crna Gora između Istoka i Zapada, rekao da bi država mogla tako da bude na gubitku, »a da se pokušani eksperiment završi loše po nas«.

»Nepodnošljivom lakoćom crnogorska vlast je iz kalkulantskih razloga uletjela u miješanje u krizu u Ukrajini tako da je morala, prema mom mišljenju, nastradati. U toj krizi ima puno spoljnih i unutrašnjih faktora, nije sve crno i bijelo«, ocijenio je Lekić.

Kako je kazao, Ukrajina je država sa dvostrukim identitetom, i da politikom prema njoj treba oprezno postupati.

»Ne vidim razlog da Crna Gora uskače u tu problematiku na taj način. Premijer Milo Đukanović je u problemu pred novim talasom korupcionaških afera i pokušava da učestvuje odanošću i, kako on kaže, interesom Crne Gore da doprinese globalnom miru«, naveo je Lekić.

Kako je rekao, on nije za to da Crna Gora bude inferiorna, »ali treba da usmjerava svoju moć i da ne pravi bumerange jer u takvim situacijama može da se preigra«.

»Moguć je scenario da ne dobijemo poziv u NATO na predstojećem Samitu a da, s druge strane, dobijemo sankcije od Rusije, i da budemo na gubitku i da se pokušani eksperiment završi loše po nas«, kazao je Lekić.

To je, smatra on, politička igra u kojoj se moraju znati eventualne posljedice.

On je mišljenja da se u vazduhu Crne Gore osjećaju promjene koje dolaze, »i zato imamo nervozu i ratnu retoriku koju je premijer Milo Đukanović iznio na tribini DPS-a«.

On je ocjenu Đukanovića da je potreban nadčovječanski napor da se ne dozvoli da Podgorica postane mjesto sa kojeg će se destabilizovati politička scena Crne Gore okarakterisao kao glupost.

»To je kontinuitet neodgovorne vlasti. Uspon građanske svijesti u Crnoj Gori se dešava i vjerujem da neće nasjeti i da će shvatiti da je u ovoj retorici riječ o strahu od promjena koje neminovno dolaze«, kazao je Lekić.

On smatra da neće biti dobro ako se nastavi da se elite etničkih grupa ispoljavaju koncentrisane na pravljenje koalicija i trajanja na vlasti.

On ne smatra da to vodi dobru u Crnoj Gori i da je neophodno kulturološko i političko prožimanje.

»Našao sam zanimljiv odgovor na pitanje da li je Crna Gora Istok ili Zapad- kazali su da nismo ni tamo ni tamo. Ili smo i tamo i tamo«, ocijenio je Lekić.

Učesnici i organizatorikazali su da tema zaslužuje poseban simpozijum jer, kako su naveli, Crna Gora se nalazi na granici između Istoka i Zapada.

Portal Analitika