Svijet

Stranci se povlače iz potrage za malezijskim avionom

2904podmorskirobotok
N
akon sedam nedjelja intenzivne potrage za nestalim malezijskim avionom, međunarodne snage se povlače iz potrage. Nekoliko brodova još će ostati u Indijskom okeanu za slučaj da djelovi olupine isplivaju na površinu.

Stranci se povlače iz potrage za malezijskim avionom
Portal AnalitikaIzvor

U zajedničkoj međunarodnoj potrazi učestvovalo je na stotine vojnog osoblja iz više od sedam zemalja. Potraga za malezijskim avionom ulazi u novu fazu, najavio je juče australijski premijer Toni Abot.

U novoj fazi potrage biće uključeni privatni istražitelji, a prema procjenama, trebala bi koštati dodatnih 60 miliona dolara. Nova faza istrage biće usmjerena na pretraživanje morskog dna i obuhvataće mnogo šire područje.

Abot je izjavio kako potraga za ostacima aviona na površini okeana dosad nije dala rezultate i kako vjeruje da u ovoj fazi ne postoji šansa da će se to dogoditi.

"Avion s 239 osoba nije mogao samo tako nestati", kazao je australijski premijer.

S obzirom na to koliko je prošlo vremena od njegovog nestanka, Abot je rekao da će se napori sada preusmjeriti s vizuelne potrage, koje su sprovodili avioni i brodovi, prema podvodnoj opremi za pretraživanje podmorja sofisticiranim senzorima.

Portal Analitika