Politika

Lukšić sa Ban Ki Munom i Džonom Ešom

2904luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore  Igor Lukšić koji boravi u trodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, u nastavku posjete sjedištu Ujedinjenih nacija susreo se sa najvišim zvaničnicima Svjetske organizacije, generalnim sekretarom Ban Ki Munom i predsjedavajućim Generalne skupštine Džonom Ešom, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić sa Ban Ki Munom i Džonom Ešom
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta sa generalnim sekretarom UN-a obostrano je izraženo zadovoljstvo dinamičnom i svestranom saradnjom i odnosima Crne Gore i UN-a, potvrđenih i tokom nedavne posjete zamjenika generalnog sekretara UN-a Jana Eliasona Podgorici prilikom otvaranja Eko-zgrade.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je prenio duboku impresioniranost sveukupnim napretkom koji je Crna Gora ostvarila posljednjih godina. Takođe, odao je priznanje za konstruktivnu ulogu i doprinos Crne Gore očuvanju i unapređenju stabilnosti na regionalnom i međunarodnom planu.

Crnogorski šef diplomatije ukazao je na posvećenost Crne Gore ciljevima UN-a i načelima Povelje i spremnost da kroz članstvo u tijelima UN-a i učešće u mirovnim misijama u kontinuitetu pruža aktivan doprinos ostvarenju globalne agende.

U kontekstu razmjene mišljenja o situaciji u Regionu, potpredsjednik Lukšić je naglasio važnost integracionih procesa i aktivnosti koje države regiona sprovode u dostizanju međunarodnih standarda.

Razgovor sa predsjedavajućim Generalne skupštine Džonom Ešom bio je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnom procesu definisanja post-2015 razvojne agende, pri čemu je konstatovan zapažen doprinos Crne Gore radu Otvorene radne grupe za ciljeve održivog razvoja. Potvrđena je nezamjenljiva uloga UN-a u sistemu globalnog upravljanja i potreba daljeg prilagođavanja Organizacije savremenim izazovima.

Susreti su bili prilika i da se potvrdi odgovoran pristup Crne Gore zaštiti i unapređenju ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom planu, posebno kroz članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava.

Portal Analitika