Svijet

Šojgu: Nećemo napasti Ukrajinu

2904sojguputinok
R
uski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov američki kolega Čak Hejgel su u telefonskom razgovoru izrazili obostranu zabrinutost zbog napetosti u Ukrajini.

Šojgu: Nećemo napasti Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

Šojgu je u jučerašnjem razgovoru izazio zabrinutost zbog dosad neviđenog povećanja vojne aktivnosti SAD i NATO blizu granica Rusije i pozvao Hejgela da pomogne da se "smanji retorika" oko ukrajinske krize, prenijele su agencije.

Istovremeno, ruski minsitar je odbacio kao neosnovane tvrdnje o prisustvu ruskih grupa za sabotažu i izviđanje u Ukrajini, gdje navodno destabilizuju situaciju u jugoistočnim regionima te zemlje.

Prema tvrdnjama Hejgelovog sekretara za štampu Džona Kirbija, Hejgel je dobio uvjeravanja od svog ruskog kolege da Rusija neće napasti Ukrajinu, javlja AP.

Hejgel je, kako ističe Kribi, takođe od Šojgua zatražio da Rusija pomogne da se oslobode sedmorica u Slavjansku zarobljenih vojnih posmatrača i založio se da Rusija okonča svoj, kako je rekao, "destabilišući uticaj unutar Ukrajine".

Kako prenosi Itar-tas, Šojgu je takođe upozorio da su pod izgovorom borbe protiv terorizma kijevske vlasti rasporedile oko 80 tenkova, 130 oklopnih transportera i borbenih vozila i barem 60 artiljerijskih sistema i minobacača na jugoistoku Ukrajine, dodavši da su redovno angažovani helikopteri.

"Ukupan broj ukrajinskih vojnika je dostigao 15.000 i sve to protiv miroljubivog stanovništva vlastite zemlje", rekao je ministar.

Mogućnost primjene sile protiv mirnog stanovništva navela je Rusiju da započne široke manevre na svojoj teritorij u regionima susjednim sa Ukrajinom. Ta odluka je javno donijeta, rekao je on.

Šojgu je dodao da čim ukrajinske vlasti objave da ne namjeravaju da koriste vojsku protiv nenaoružanih ljudi, ruske jedinice će biti vraćene u bazu.

Ruski ministar je rekao da je pojačanjej aktivnosti SAD i NATO oružanih snaga u istočnoj Evropi blizu ruske granice neviđeno do sada i naglasio da su ove akcije praćene provokativnim izjavama generalnog sekretara NATO o potrebi odvraćanja Rusije, navedeno je u saopštenju.

Portal Analitika