Svijet

Keri: Izrael bi mogao biti država aparthejda

2904dzonkeriok
A
merički državni sekretar Džon Keri upozorio je da bi Izrael mogao biti država "aparthejda" ako ubrzo ne postigne mir s Palestincima.

Keri: Izrael bi mogao biti država aparthejda
Portal AnalitikaIzvor

Po informacijama objavljenim na internet stranici „The Daily Beasta“ koji tvrdi da posjeduje snimku te izjave, Keri je to rekao u petak na sastanku iza zatvorenih vrata u jednom vašingtonskom istraživačkom institutu.

"Stvaranje dviju država bilo bi jedino realno rješenje jer bi unitarna država na kraju bila ili država aparthejda s građanima drugog reda, ili država koja bi onemogućila Izrael da bude jevrejska država", rekao je Keri.

"Kada to imate na umu, shvatićete kako je nužno postići rješenje s dvjema državama, za koje su se dvojica čelnika još u četvrtak bila opredijelila", kazao je on.

Na tom susretu su bili službeni predstavnici te američki, evropski, ruski i japanski stručnjaci, dodaje američki list.

Stejt Department nije ni potvrdio ni demantovao izjavu svog ministra.

"Mislim da nije potrebno potvrditi tačnost komentara iznesenih tokom neslužbenog susreta", rekla je njegova portparolka Dženifer Psaki.

Izraelski čelnici su juče oštro osudili Kerijeve izjave. Izraelski ministar saobraćaja Izrael Kac napisao je na Facebooku "Kerry, stidi se! Ima riječi koje se ne mogu upotrebljavati", dok je Dani Dajan, bivši predsjednik vijeća Ješe, najvažnije organizacije doseljenika na Zapadnoj obali, nazvao izjavu "uvredom za izraelski i južnoafrički narod".

 

Portal Analitika