Region

Reforme ili bankrot

2904vucicvladapocetna
O
čekivanja od nove Vlade su velika, obećanja još veća, problemi brojni, vremena malo, a stpljenje naroda na izmaku. Kada i u kojoj mjeri će novi premijer zaista početi reforme vidjeće se već za mjesec dana, kada slijedi bilans budžeta u kojem nedostaje jedna milijarda eura. Kako su premijera razumjeli oni koji su njegovo izlaganje pratili na nogama, ispred parlamenta, vidjećemo kada počnu prva otpuštanja radnika.

Reforme ili bankrot
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Beograda za Portal Analitika)

Novi premijer Srbije namerava da sprovede bolne, duboke i korenite reforme koje će pogoditi sve slojeve društva u Srbiji. Da bi one uspele, Aleksandar Vučić insistira na promeni mentaliteta, odnosno da se način razmišljanja stanovnika u Srbiji preobrati u pravcu da mora da se uči i radi, kako bi se Srbija preobratila u društvo jake građanske klase.

2904vucicvlada4U trosatnom ekspozeu u Skupštini Srbije, govoreći o tom putu, Vučić je citirao i britanske premijere Tonija Blera i Bendžamina Dizraelija ali, što su od svega toga razumeli oni koji su ga ispred parlamenta dočekali  ovacijama, pokazaće se već nakon meseca dana, kada sledi sečenje rashoda da bi se popunila budžetska rupa od jedne milijarde evra. Nadajmo se da se sve neće završiti kao onoga puta kada je Vučić u predizbornoj kampanji citirao sociologa Maksa Vebera, a njegove pristalice držale transparente na kojima je pisalo “Marks Veber”. Jedan od pristalica koji je držao transparent objasnio je: ’Za Marksa svi znamo, a sad, taj Veber ko je - nema veze’.   

2904srbijagoatiIzdržljivost: Komentarišući premijerov ekspoze, koji je trajao, preciznije, tri sata i 15 minuta, a kojim je predviđena sveukupna reorganizacija, nakon koje bi Srbija za četiri godine bila drugo društvo, uz najlepše želje da se to i ostvari, prof. dr Vladimir Goati kaže da “uz sav optimizam” u njemu čuči skeptik i napominje da “prvo mora da nam bude gore da bi nam bilo bolje”.

Skepticizam izražavaju i mnogi ekonomisti od kojih niko ne sumnja u Vučićeve dobre namere. Mnogi hvale  njegovu hrabrost ali, ključna stvar na koju ukazuju je da će sprovođenje reformi u dobroj meri zavisiti od mogućeg masovnog protesta radnika javnih preduzeća u restrukturiranju. Naime, u Srbiji u javnom sektoru radi 780 hiljada radnika i deo njih će se, kada počnu reforme, sigurno naći na ulici ukoliko mesto ne nađu u privatnom sektoru čiji razvoj uz razne olakšice zagovara Vučić.  

2904srbijasavicTako profesor Ljubodrag Savić navodi da ekspertski deo vlade čine stručnjaci koji dolaze iz inostranstva i koji podržavaju sve mere za rešavanje ekonomskih problema u Srbiji na kojima insistiraju Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Savić smatra da će oni insistirati na strogim merama štednje, a da sa druge strane Srpska napredna stranka mora da vodi računa o tome da su joj i na sledećim izborima potrebni glasovi birača.

“Privrženost radikalnim rezovima u ekonomiji zavisiće isključivo od procene koliko je to za stranku oportuno. Uveren sam da će u početku imati isto tako ‘tvrd’ stav kao i ekspertski deo Vlade”, naveo je Savić, uz opasku da će u slučaju da se Vlada suoči sa masovnim protestima zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i u javnom sektoru, Vučić insistirati na ublažavanju zakonskih rešenja.

Transformacija ekonomije: Stalno pominjanje grčkog scenarija kada je u pitanju transformacija ekonomije nije izostalo ni tokom premijerovog predstavljanja plana Vlade, ali nije dat jasan odgovor što je sve do sada urađeno da do tog scenarija ne dođe.

Kako sprovesti ono što je obećano: reforma, smanjenje plata i velika otpuštanja iz javnog sektora, jačanje privatnog sektora, prodaja Telekoma, delova EPS-a i Srbijagasa, reorganizovanje školstva i zdravstva,  ali i izgradnja 270 kilometara autoputa do Crne Gore u naredne četiri godine, jačanje pravosuđa, zatvaranje pregovora sa EU do 2018. godine…. Premijera će u realizaciji njegovih želja pratiti 16 ministara sa resorima i dva bez portfelja. Ipak, za sve ovo se kao glavni preduslov stavljaju spremnost i razumevanje samih učesnika u ovim procesima.

2904srbija-stepanovicZa ekonomskog analitičara Biljanu Stepanović, Vučićeve namere nisu sporne, ali ona postavlja pitanje društvene spremnosti da se zaista i sprovedu.

“Vučić je otvoreno rekao što namerava da uradi i pitanje je da li su ga ljudi dobro razumeli, jer će morati da ‘udari’ i na dobar deo svojih birača”, kaže Stepanović, uz podsećanje da je donošenje reformskih zakona stvar političke odluke, te da su zakoni o stečaju, privatizaciji i radu mogli biti već doneti.

Podsetimo, ti zakoni su označeni kao ključni za početak sveobuhvatne reforme, jer će oni omogućiti bolje i efikasnije poslovanje i skratiti procedure za dolazak stranih investitora u Srbiju. Zbog tih zakona je “pao” bivši ministar privrede Saša Radulović koji je insistirao na njihovoj hitnosti dok su sindikati u očiglednom dogovoru sa tadašnjom Vladom napravili štrajk, što je bio samo dobar izgovor za prolongiranje njihovog usvajanja.      

2904vucicvlada5Kažnjavanje: Što će se dogoditi ako reforme ne uspeju ili, ako se pokaže da Srbija jednostavno nema kapacitet i toleranciju za njihovo sprovođenje?

Kao ilustracija te dileme, vrlo su slikovita dva primera.

Primer prvi: U nedelju, nekoliko sati pre sati pre Vučićevog obraćanja poslanicima, iz njegove stranke je u Javni servis RTS upućeno saopštenje u kojem SNS oštro protestuje što se novinar kritički i sumnjičavo odnosio prema novom kabinetu Vučića u pogledu odabira ministara.

Primer drugi: U momentu kada je Vučić govorio o neophodnosti razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji i kako su ona nosioci zdrave ekonomije svake drzave, činovnici parlamenta nisu dozvolili da nekolicina fotoreportera baš iz tih malih i srednjih medijskih preduzeća slika zasedanje sednice. Slikanje i izveštavanje je prepušteno medijskim gigantima koji treba - da se reformišu ili ugase. Na kraju su svi pušteni da rade svoj posao, verovatno uz nalog nekog od Vučićevih saradnika.

Dakle, ko će biti kažnjen ako i pored najboljih namera reforme ne budu uspele? Poigravanje sa biračima, DS i Boris Tadić su već osetili na “svojoj koži” tokom izbora 2012. godine. A totalni sunovrat zbog neozbiljnosti doživeli su ove godine.

2904vucicnarod“Narod ima jednog krivca, to je stožerna stranka i njen lider, a najbolji pokazatelj za to su prosli izbori”, rekao je Vladimir Goati objasnivši da prosečan čovek u Srbiji reaguje rečima: “Daj nam danas”, da su očekivanja dela građana strahovito podignuta, te da će naredne dve, pa i tri godine, za Srbiju biti dosta teške.

Podrška: Vučić je u više navrata govorio da se ne udvara biračima, da im uvek saopštava istinu, i da je i zbog toga dobio toliku podršku građana. Međutim, kolika će podrška biti nakon prvog smanjenja plata u javnom sektoru, videćemo već do kraja godine. Za sada je prva politička podrška stigla iz EU.

2904srbijaestonKetrin Ešton je u Beograd došla dan nakon izbora nove Vlade, što je jasna poruka da EU podržava Vučića, zbog, kako je on nekoliko puta naveo, ozbiljnosti da se sprovede sve što je sa Vladom dogovoreno. Ešton je navela da ne treba potcenjivati kapacitete Aleksandra Vučića da do 2018. godine Srbija može da završi pregovore sa EU.

Nakon ove tvrdnje Ešton, ostaje samo pitanje da li će ova vlada uz sve najavljenje reforme i neprijatnosti na tom putu izdržati ceo mandat.

Violeta CVEJIĆ

 

Portal Analitika