BAR: Dodijeljene nagrade za djecu glumce

2804barnagrade
N
VO “Teatar Čedo Dragović Bar”, u saradnji sa JP Kulturni centar Bar, Ministarstvom prosvjete, osnovnim školama Bara i Crne Gore, a uz podršku SO Bar i Ministarstva kulture Crne Gore, od 24. do 27. aprila je u Domu kulture Bar, organizovao tradicionalnu smotru dječijeg dramskog stvaralaštva Crne Gore. Na sedmom Festivalu dječjeg teatra Crne Gore su nastupila 23 dječja pozorišna ansambla osnovnih škola i samostalnih dječijih pozorišnih ansambala Crne Gore, a u kulturno-umjetničkom programu još pet ansambala, što čini ukupno 500 mladih umjetnika iz naše države.

BAR: Dodijeljene nagrade za djecu glumce
Portal AnalitikaIzvor

Nagrade je dodjeljivao žiri u sastavu: Milan Vujović, Pavle Ilić i Vladimir Cerović, u dvije kategorije: pozorišni ansambli osnovnih škola Crne Gore i samostalni dječiji pozorišni ansambli.

U kategoriji osnovnih škola, prva nagrada za najbolju predstavu pripala je OŠ “Jovan Tomašević” iz Virpazara za “U cara Trojana kozje uši”, druga je pripala predstavi “Sedam Snežana i jedan patuljak” OŠ “Luka Simonović” Nikšić, a treća za “Crvenkapu u zemlji čuda” OŠ “Jugoslavija” Bar.

Prvu nagradu za režiju dobila je Jelena Vilotijević, za predstavu “Sedam Snežana i jedan patuljak”. Prvu nagradu za scenografiju osvojila je OŠ “Meksiko Bar” za predstavu “Ježeva kućica”, a drugu OŠ “Dušan Korać” Bijelo Polje, za predstavu “Zvjezdan”. Dodijeljene su tri nagrade za kostime: prva za OŠ “Anto Đedović” Bar za predstavu “Ježeva kućica”, druga za OŠ “Vuko Jovović” Danilovgrad za predsavu “Ježeva kućica”, a treća za OŠ “Pavle Žižić” za predstavu “Priča o sreći”.

Prva nagrada za žensku ulogu došla je u ruke sedam djevojčica koje su igrale Snežane u predstavi “7 Snežana i 1 patuljak”, OŠ “Luka Simonović” Nikšić. Drugu je dobila Viktorija Vukašinović za ulogu u predstavi “Naša djeca”, OŠ “Risto Manojlović” Kolašin, a treću Vanja Vuksanović, za ulogu Crvenkape u predstavi “Crvenkapa u zemlji čuda”, OŠ “Jugoslavija” Bar.

Prva nagrada za mušku ulogu pripala je Aleksi Rakočeviću, za predstavu “Naša djeca”, OŠ “Risto Manojlović” Kolašin, druga Vojislavu Plamencu za predstavu “U cara Trojana kozje uši”, OŠ “Jovan Tomašević” Virpazar, a treća Borisu Vujoševiću, za ulogu Zvjezdana u istoimenoj predstavi, OŠ “Dušan Korać” Bijelo Polje.

Prvu nagradu za epizodnu žensku ulogu dobila je Milica Igumenović kao Madam Izabela u predstavi “U cara Trojana kozje uši” ,OŠ “Jovan Tomašević” Virpazar. Prva nagrada za epizodnu mušku ulogu pripala je Harisu Dizdareviću, za ulogu Miša u predstavi “Priča o sreći”, OŠ “Pavle Žižić” Bijelo Polje. Dodijeljene su i dvije druge nagrade za epizodnu mušku ulogu - Damiru Bećiroviću, za ulogu Inspektora Sajla u predstavi “Crvenkapa u zemlji čuda“, OŠ “Jugoslavija” Bar i Bjerku Miniću, za ulogu viteza Engleza u predstavi “Začarana princeza”, Centra za kulturu Danilovgrad.

U kategoriji samostalnih dječjih pozorišnih ansambala, prva nagrada za predstavu u cjelini pripala je “Začaranoj princezi” Centra za kulturu Danilovgrad. Druga je pripala prošlogodišnjim apsolutnim pobjednicima KKC “Akord” iz Nikšića za “Prvu žurku”, a treća predstavi “Vještice”, NVO “Igrokaz” Bar.

Prva nagrada za scenografiju uručena je NVO “Istok” Nikšić za predstavu “Šumski zbor”, a prva nagrada za kostime Amaterskom pozorištu Kolašin za predstavu “Magareće godine”.

Prva nagrada za žensku ulogu pripala je Tijani Rakočević za predstavu “Magareće godine“, Kolašinsko amatersko pozorište, druga Jovani Bulajić za ulogu Princeze Anđelije, u predstavi “Začarana princeza” Centra za kulturu Danilovgrad, a treća Milani Vujović, za ulogu djevojčice u predstavi “Vještice”, NVO “Igrokaz” Bar. Prvu nagradu za mušku ulogu dobio je Matija Bulatović, za ulogu Hamida Rusa, u predstavi “Magareće godine”, Amaterskog pozorišta Kolašin.

Prva nagrada za epizodnu žensku ulogu pripala je Milici Kekić za ulogu Vere-Venere u predstavi “Prva žurka”, KKC “Akord” iz Nikšića, a za najbolju epizodnu mušku ulogu Andriji Spajiću, za ulogu Mirka Vampirka u predstavi “Začarana princeza” Centra za kulturu Danilovgrad.

Dodijeljene su tri druge nagrade za epizodnu mušku ulogu: Milošu Deviću za ulogu konobara u predstavi “Vještice”, NVO “Igrokaz” Bar, Matiji Đukanoviću za ulogu Spasoja u predstavi “Prva Žurka” nikšićkog “Akorda” i Milošu Kordiću za ulogu Koleta u istoj predstavi.

Koordinator Festivala mr Miodrag Banović istakao je da će se osmi Festival dječijeg teatra Crne Gore održati  u Baru od 11. do 16. maja 2015. godine, i izrazio nadu da će se do tada u svakoj opštini Crne Gore formirati dječiji pozorišni ansambli, da će svaka opština imati svoju lokalanu smotru i svog predstavnika na Državnom festivalu.

Ž.Milović

Portal Analitika